Majdnem megismétlődött a parndorfi tragédia

2020.05.28. 08:39

Magyar és román taxisokat is beszervezett annak a bandának a vezetője, aki 2019 júliusa és augusztusa között illegális bevándorlókat próbált átjuttatni Magyarországon, olvasható a Police.hu-n.

Az egyik beszervezett magyar sofőr 2019 júliusában a román–magyar határ ártándi átkelője mellett vett fel 29 afgán és 2 indiai illegális bevándorlót, hogy őket pénzért Budapestre szállítsa.  A rendőrség közleménye szerint az

utaztatáshoz használt zárt rakterű kisteherautóba bezsúfolt 31 ember olyan embertelen körülmények között utazott, hogy könnyen megismétlődhetett volna a parndorfi tragédia.

 

A sofőrt egy közúti ellenőrzés során akarták megállítani, de a férfi megpróbált elmenekülni, rövid üldözés után azonban elfogták. A szállításban közreműködő úgynevezett felvezető jármű vezetőjének ugyanakkor sikerült megszöknie, így őt csak később fogták el a rendőrök.

A magyar sofőr egyébként már korábban is kivonta magát egy járőr intézkedése alól, akkor viszont sikerült elmenekülnie. A rendőrök 11 illegális bevándorlót találtak abban a járműben, amit vezetett. Ráadásul a férfi a bűncselekményt egy korábban elkövetett embercsempészés miatt kiszabott büntetés hatálya alatt követte el.

A nyomozás szerint a banda tagjai 2019 júliusában és augusztusában három alkalommal, összesen 61 illegális bevándorlót próbáltak Magyarországon keresztül Nyugat-Európába szállítani. A magyar sofőrt embercsempészés mellett e bűncselekmény miatt is gyanúsítottként hallgatták ki. 

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya 2020. május 19-én befejezte, az ügy iratait három gyanúsítottal szemben vádemelési javaslattal küldte meg Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek.