Áder János többek között a nemváltoztatást ellehetetlenítő törvényt is aláírta

2020.05.28. 18:47 Módosítva: 2020.05.29. 00:03

Semjén Zsolt március végén nyújtotta be azt a salátatörvényét, amely többek között ellehetetleníti a nemváltoztatást. A tervezet ellen civil szervezetek és európai parlamenti képviselők is tiltakoztak, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azt mondta, Magyarországon mindenki a nemi identitásának megfelelően élhet. Az Országgyűlés május 19-én fogadta el a törvényjavaslatot.

A törvény módosítása megszünteti a nem- és névváltoztatás lehetőségét (nem jogi elismerése) Magyarországon. Május 28-án aláírta a törvényt Áder János köztársasági elnök. 

A Transvanilla Transzneműek Egyesülete két érintett transz ember képviseletében a hatályba lépés napján alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz és kéri a törvény Alaptörvény ellenességének megállapítását és megsemmisítését. 

Az egyesület sajtóközleményében azt írja:

a Transvanilla képviseletében 23 egyedi kérelmező ügyét az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) is vizsgálja. Mindkét alapjogvédő szerv korábbi döntéseiben kimondta, hogy a nem és névváltoztatás joga (nem jogi elismerése) az emberi méltósághoz tartozó alapvető jog. 

Petíciót is indítottak, amelyben arra kérik Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy ítélje el a magyar kormány lépését és vessen be mindent annak érdekében, hogy a transz és interszex emberek alapvető jogai ne sérülhessenek Magyarországon. A petíciót már 26 ezer ember írta alá.

Áder május 28-án többek között aláírta még: 

szóló törvényeket.