Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online tájékoztatóját élőben közvetítjük ma is.

Ezeket a kérdéseket küldtük el:

  • Miért van szükség arra, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről szóló törvényjavaslatok között a katasztrófavédelmi törvénybe beleírják: ha nem elégségesek a parlament által előre körülhatárolt intézkedések, akkor a kormány bármilyen más intézkedést is meghozhat veszélyhelyzetben?
  • Mi a célja a kormánynak az egészségügyi válsághelyzet szabályainak módosításával, és mikor, milyen feltételek esetén, milyen helyzetben lehet erre szükség?
  • Pontosan milyen esetben javasolhatná az országos tisztifőorvos az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet kihirdetését? Konkrétan mit jelent a "nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet", illetve "az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény"? Milyen megbetegedések, milyen esetszám esetén jelenthetnek ilyen helyzetet? A koronavírus magyarországi megjelenésének (március 4.) napján például már fennálltak volna ezek a feltételek?
  • Miben különbözne az országos tisztifőorvos új, javaslattételi jogköre attól, az egészségügyi törvényben eddig foglalt jogkörtől, amely a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedések körében normatív határozat meghozatalára lehetőséget ad számára, és amely jogkörrel Müller Cecília március 26-án már élt? Ha érdemi különbség nincs, mi szükség van a módosításra?
  • Mi indokolja, hogy a menekültügyi eljárás tranzitzónák bezárása utáni új szabályai a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti rendelkezések között került a parlament elé?
  • Lehetővé teszi a kormány, hogy újra nyithassanak a kollégiumok a felsőoktatásban, legalábbis fogadhassák azokat a diákokat, akiknek a vizsgaidőszak gyakorlatilag kivitelezhetetlen közlekedési terhekkel jár kollégiumi elhelyezés nélkül?
  • Farkas Örs azt mondta, hogy május 29-től már az éttermek belső tereiben is megengedett lesz a fogyasztás. Pontosan mikortól és milyen feltételekkel tarthatnak nyitva az éttermek?

Az MTVA adását az RTL Klub segítségével közvetítjük.