Az operatív törzs ülése után tájékoztatót tartanak, élőben közvetítjük ma is.

Ezeket a kérdéseket küldtük el az operatív törzsnek:

  • Milyen esetben javasolná az országos tisztifőorvos az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet kihirdetését? Konkrétan mit jelent a "nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet", illetve "az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény"? Milyen megbetegedések, milyen esetszám esetén jelenthetnek ilyen helyzetet? A koronavírus magyarországi megjelenésének (március 4.) napján már fennálltak volna ezek a feltételek?
  • Miben különbözne az országos tisztifőorvos új, javaslattételi jogköre attól, az egészségügyi törvényben foglalt jogkörtől, amely a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedések érdekében normatív határozat meghozatalára lehetőséget ad, és amellyel Müller Cecília március 26-án már egyszer élt is?
  • Miközben szabadtéri sportesemények már látogathatóak, javasolja-e az operatív törzs a kormánynak, hogy – akár feltételekkel – újra nyithassanak a kollégiumok a felsőoktatásban, de legalábbis fogadhassák azokat a diákokat, akiknek a vizsgaidőszak gyakorlatilag kivitelezhetetlen közlekedési terhekkel jár kollégiumi elhelyezés nélkül?
  • Magyarországon élő szlovák állampolgárok is átmehetnek úgy Szlovákiába 48 órára, hogy utána gond nélkül visszatérhetnek Magyarországra, ahol életvitelszerűen élnek?
  • Rétvári Bence egy írásbeli válasza szerint a magyar koronavírus-terápiás protokollban használják a hidroxi-klorokint. A WHO leállította a szer tesztelését, és elég sok tudományos kritika is érte már. Ennek fényében továbbra is része maradhat a magyar ellátási protokollnak? Hány emberen alkalmazták ezt a szert, hogyan alakult az érintettek állapota, és milyen arányban alakult ki szívritmuszavar esetükben?

Az MTVA adását az RTL Klub segítségével közvetítjük.