Gyula
7 °C
20 °C

Gagyi bódék ellen tiltakoztak a budai Várban, de az önkormányzat minőségi fast foodot ígér

2020.05.29. 17:39 Módosítva: 2020.05.29. 18:00

Budavári civilekkel együtt tiltakozott pénteken az I. kerületi Fidesz–KDNP-frakció amiatt, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzat pályázatot írt ki a Mátyás-templom mögötti közterület, a Szentháromság tér egy részének hasznosítására, a terv ellenzői szerint ugyanis nem szabad „gagyi vásári színhellyé” tenni a világörökségi védettségű területet – számolt be az MTI a helyszínről.

Sándor Péterné (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, támogatják a Budavári Lakosok Szövetsége által a kerületi vezetés terve ellen, „Budavár, nem bódévár!” mottóval indított aláírásgyűjtést. Szerintük a baloldali kerületvezetés a történelmi, patinás, polgári budavári lakókörnyezetből „igénytelen, szagos, szemetes falatozót” akar csinálni, de ebből a helyiek nem kérnek, ezért indítottak aláírásgyűjtést.

Tóth Istvánné, a BLSZ elnöke szerint V. Naszályi Márta ellenzéki polgármester az ott élők megkérdezése nélkül íratta ki a kereskedelmipavilon-pályázatot, és azóta is hiába tiltakoznak, megkeresésükre pedig nem válaszolt.

Szerinte az önkormányzatnak a pályázaton 9 hónap alatt 33 millió forint bevétele lenne, miközben ennél több pénzt fordítanak az idei költségvetésben más célokra, egyebek mellett a polgármester „munkakörnyezetének modernizálására”. Eddig száznál többen írták alá a tiltakozó íveket, és a következő napokban a várnegyed összes lakóját felkeresik majd, hogy kifejezhessék véleményüket. 

Az „I. kerület, Lakossági oldal” Facebook-oldalon május 23-án közzétett írásban az áll, hogy a Mátyás-templom mögötti gyalogoslépcsők melletti közterületre pályázatot írt ki az önkormányzat „pavilonok (bódék) elhelyezésére vendéglátás céljából”. „Úgy gondoljuk, hogy a budai Vár, a Mátyás-templom és környéke a Szent István-szoborral és a Halászbástyával egy kiemelten védendő hely, a budai Vár ne legyen egy permanens gagyi vásári színhely lacikonyhákkal teleszórva” – írták.

„Az itt élő polgárok, a fővárosunkra és a budai Várra büszke budapesti és vidéki polgárok sem akarhatnak szlalomozni sült kolbászos, lángosos illatfelhőt árasztó bódék és a körülöttük ácsorgó gulyást kanalazó, tejfölös-sajtos, fokhagymás lángost majszoló turisták között” – vélekedtek az írásban. 

Minőségi fastfood, 50% kedvezmény a lakóknak

A tiltakozásra a Budavári Önkormányzat közleményben reagált, amiben azzal magyarázzák a pályázat kiírását, hogy „Budapest I. kerületét és a Budavári Önkormányzatot is a költségvetés újratervezésére kényszeríti a koronavírus-járvány, aminek kezeléséhez nem kapnak kormányzati segítséget, csak elvonást”.

Azt írják, a gépjárműadó elvételén felül az önkormányzat szeptember 1-éig nem szedhet közterület-használati díjat, ezzel 70 millió forint bevételtől esik el a kerület, a pavilonokból viszont 30 millió forint bevétel keletkezik, amit az I. kerületben bevezetett Válságkezelő Alapjövedelemre és a válságkezelés egyéb elemeire fordít az önkormányzat.

Az önkormányzat emlékeztetett, hogy a Fidesz által kifogásolt területeken egyébként korábban Nagy Gábor Tamás fideszes polgármestersége alatt is voltak pavilonok, a legutóbbi advent idején pedig egy vári közösség büféje működött itt.

Ilyenek voltak a korábbi pavilonok ezen a területen
Ilyenek voltak a korábbi pavilonok ezen a területen
Fotó: Google Maps

Azt ígérik, a pavilonokban minőségi fast food ételeket lehet majd vásárolni  megfizethető áron, tehát a budai Vár területén hiánypótló és kínálatbővítő dologról van szó, és a kerületi lakosok kerületkártyával 50%-os kedvezménnyel ehetnek majd itt.