Berta, Bettina
19 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Szél Bernadett Pintérhez: Miért nem lépett a rendőrség a gyűlés feloszlatása érdekében?

2020.05.29. 13:42

Választ követel Szél Bernadett és a DK is arra a kérdésre, hogy noha a rendőrség nem engedélyezte a csütörtök kora esti gyülekezést a Deák téren, illetve az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai épülete előtt, mégsem léptek fel a vonulás ellen, pedig végül a Deák téren körülbelül kétezer ember csoportosult. Az eseményen a bűnözés ellen tiltakoztak, miután múlt héten pénteken hajnali fél négy körül az V. kerületi Deák Ferenc téren két, fiatalokból álló társaság összeverekedett, és egy tizennyolc éves férfi a nála lévő késsel két másik férfit megszúrt. Aztán az egyik földön fekvő sértettet meg is rugdosták. A két megszúrt fiatal férfi a helyszínen meghalt. Az elkövetőket letartóztatták.

Szél Bernadett, az LMP volt társelnöke MTI-ben megjelent közleményében egyebek mellett azt írta:

Tegnap a rendőrség békésen asszisztált ahhoz, hogy egy több száz fős illegális tüntetés résztvevői rasszista szlogeneket skandálva és cigányok ellen indulatokat szítva végigvonulhassanak Budapest utcáin, anélkül, hogy felléptek volna a tüntetők ellen. Pintér Sándornak magyarázatot kell adnia arra, miért maradt el a rendőri fellépés és mi az oka a kettős mércének. Az elmúlt hetekben a Clark Ádám téren több alkalommal tiltakoztunk az egészségügyi dolgozókkal és a kórházakból hazaküldött krónikus betegekkel szolidaritást vállalva, az óriási erőkkel felvonult rendőrség pedig akár több százezer forintra büntetett fizikailag nem gyülekező, az autójukban dudáló vagy a biciklijükön csengető békés állampolgárokat. Ezzel szemben a tegnapi rasszista tüntetésen nem járt el hasonló szigorral a rendőrség.

A DK hasonló kérdésekre vár választ. A rendőrséget az Index is megkereste a történtekkel kapcsolatban.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere csütörtök éjjel a Facebookon tett közzé állásfoglalást a történtekkel kapcsolatban. Azt írta: 

Budapest nem tűri a rasszista uszítást, sem itt, sem máshol nincs helye ennek a szottyos gyűlöletnek. Semmilyen tragédia nem lehet ürügy a megfélemlítésre, az önbíráskodásra. Nem a békés véleménynyílvánítást kell büntetni a hatóságnak, hanem megakadályozni, hogy nácik dúlják fel a város rendjét.