Július 1-jétől osztják az 500 ezer forintos jutalmat az egészségügyi dolgozóknak

2020.05.29. 09:41

Július 1-jén osztja ki a kormány azt a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik aktívan részt vettek a járvány elleni küzdelemben. Ez 160 ezer embert érint, és összesen 92 milliárd forintot, mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy alákérdezős interjúban.

A járványügyi összefogásban „a magvat, a kristályosodási pontot” az egészségügyi dolgozók jelentették, indokolta mindezt Kásler. 

A juttatást egyébként még Orbán Viktor jelentette be március elején a szokásos Kossuth rádiós interjújában, majd másnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta, hogy mindenki, még a technikai személyzet is megkapja ezt a pénzt (bár ezt Kásler a mostani interjújában nem részletezte).

Kásler ezután arról beszélt, hogy az egészségügyi ellátórendszer problémái eddig is ismertek voltak, de a koronavírus alatt „rendkívül markánsan” mutatkoztak meg. Az Emmi gondolkodik azon, mit lehet ezekkel kezdeni, ez egy 2030-ig tartó program lesz.

Ennek egyik része, hogy el kell választani egymástól az állami és magánellátást, úgy, hogy mindkettőnek ebből java legyen, mondta Kásler. A fekvőbeteg-ellátást tehermentesíteni akarják, áthelyezik az ellátás alsóbb szintjeire, így például a családi orvosi rendszerbe. „Ne a betegeket küldjük, hanem a leleteket” – magyarázta Kásler.

Arról is beszélt, hogy megérzésből és ösztönből cselekedett a járvány alatt, ezek alapján hozott döntéseket. Mindezekre Orbán Viktor korábban azt mondta, Kásler érdemei történelmiek, mert mindenki más előtt felfedezte a koronavírus jelentőségét, és időben intézkedett. 

A rövid interjú: