Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Százmillió forintos üzemcsarnokban kezdődik a magyar lélegeztetőgépek gyártása

2020.05.29. 09:50 Módosítva: 2020.05.29. 09:50

Megkezdődik a hazai gyártású lélegeztetőgépek előállítása – közölte pénteken a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. A közlemény szerint az operatív törzs utasítására a külföldi lélegeztetőgépek beszerzése mellett hetekkel ezelőtt megkezdődött egy hazai lélegeztetőgép fejlesztése és a gyártáshoz szükséges üzemcsarnok kialakítása. A lélegeztetőgép prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el két hónap alatt, a gyártás feltételeit pedig az állami BM Heros Zrt. teremtette meg.

A lélegeztetőgépek előállításához speciális higiéniai és biztonsági feltételeknek kell teljesülniük az üzemcsarnokban, amit öt hét alatt alakítottak ki mintegy 100 millió forintból. A tervezett gyártási kapacitás napi 10 darab lélegeztetőkészülék.

Az üzemcsarnokot csütörtökön személyesen tekintette meg Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Palkovics elmondta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelenleg 24, koronavírussal kapcsolatos projektet finanszíroz hárommilliárd forint értékben. Hamarosan létrejön egy nemzeti laboratórium is, amiben vírusokkal foglalkoznak majd a szakemberek.

Kásler Miklós kiemelte, hogy a lélegeztetőgép világszínvonalú, mindent tud, amit az eddigi gépek, az elektronikája pedig további funkciók kiépítését is lehetővé teszi.

Reagált a külügy a behozott lélegeztetőgépekre

Ahogy azt május közepén megírtuk, egy szegedi aneszteziológus szerint alapvető problémák vannak a magyar kormány által beszerzett lélegeztetőgépek némelyikével, ugyanis a ResMed Lumis 150 típusú készülék nem alkalmas intenzív teárpiára. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője két hete kérdezte meg két minisztertől is, ki ellenőrzi a beszerzett gépeket, és hogyan képesek érvényesíteni a minőségbiztosítási szempontokat, írja a Népszava.

A külügytől Molnár Levente államtitkár válaszolt, egyebek mellett azt, hogy:

A legtöbb védőeszköz CE-minősítéssel rendelkezik, vagyis az európai szabványnak megfelel, így használható a vírus elleni védekezésben. A minősítéssel nem rendelkező eszközök közül azokra, amelyek a szakhatóság szerint megfeleltek az EU-ban érvényes alapvető biztonsági és hatékonysági követelményeknek, ún. nemzeti eltérési engedély került kiadásra.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!