Dzsudzsák Balázs nyugtatgatta a szélsőjobboldali szurkolókat a Deák téri gyilkosság megmozdulásán

DSC 9167
2020.05.29. 10:26

A szurkolókat mások mellett a jelen lévő Dzsudzsák Balázs válogatott labdarúgó nyugtatta, a rend pedig akkor állt helyre, amikor megérkezett a Dohány utcából a rendőri erősítés

– írja a Magyar Nemzet a csütörtöki megmozdulásról, amiben néhány száz ember gyűlt össze az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai épülete előtt, hogy a Deák téri gyilkosság után tiltakozzon a bűnözés ellen. Múlt pénteken hajnali fél négy körül az V. kerületi Deák Ferenc téren két, fiatalokból álló társaság összeverekedett, és egy tizennyolc éves férfi a nála lévő késsel két másik férfit megszúrt. Aztán az egyik földön fekvő sértettet meg is rugdosták. A két megszúrt fiatal férfi a helyszínen meghalt. Az elkövetőket letartóztatták.

A rendezvényt a Mi Hazánk Mozgalom szervezte, Toroczkai László, a párt elnöke, és Novák Előd tartott egy rövid sajtótájékoztatót, majd közösen átvonultak a Deák Ferenc térre, a gyilkosság helyszínére, ahol legalább kétezer ember jött össze.

Bár a koronavírus-járvány miatt a rendőrség  előzetesen betiltotta  a „kegyeleti megemlékezésnek” nevezett gyülekezést, a Mi Hazánk Mozgalom  mégis megtartotta azt. 

A PÁRT SZERINT UGYANIS EGY ILYEN, AHOGY A MI HAZÁNK NEVEZI, „KEGYELETI MEGEMLÉKEZÉS” NEM TARTOZIK A GYÜLEKEZÉSI TÖRVÉNY HATÁLYA ALÁ, TEHÁT A RENDŐRSÉGNEK TOLERÁLNIA KELL AZT.

Helyszíni tudósítónk szerint sokakat igazoltattak, valamint táblákat, molinókat, demonstrációs eszközöket foglaltak le. A lap szerint 72 embert igazoltattak, nyolc személyt feljelentettek, tőlük molinókat, transzparenseket koboztak el. 

A részletes adatokra rákérdeztünk a rendőrségnél, akik azt válaszolták: 

  • A rendőrség hat főt állított elő egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése gyanúja miatt. A rendőri intézkedés konkrét oka az volt, hogy a gyűlésen résztvevő személyek közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat (kést, gázspray és köveket) tartottak maguknál. Gyanúsítottként kihallgatták őket, és szabadlábon védekeznek.
  • A gyűléssel összefüggésben 34 személyt jelentettek fel szabálysértés elkövetése miatt (ezek magatartási szabályok megsértése, valamint a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt voltak). A feljelentett személyek között voltak olyan személyek is, akiket a rendőrség több szabálysértés elkövetése miatt is feljelentett. 
  • Helyszínbírságot nem szabtak ki.
  • Ugyanezen a napon 21 óra 35 perckor a Nyugati térről két embert – a korábban meghirdetett rendezvénnyel szoros összefüggésben – csoportosan, elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanúja miatt előállítottak, mert korábban négy férfit bántalmaztak, akik közül egy könnyű sérülést szenvedett. A két férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették őket és kezdeményezik a letartóztatásuk indítványozását.

Dzsudzsák Balázs az utóbbi időben sokat mutatkozik a fővárosban: előbb Orbán Viktor buktatta le, hogy a diplomata nem tartja be a kötelező 14 napos házi karantént (amivel kapcsolatban küldtünk kérdéseket a rendőrségnek, de válasz sosem jött), majd  a keddi zárt kapus  Honvéd–MTK Magyar Kupa-elődöntőn  Szijjártó Péter külügyminiszterrel  együtt szurkolt . Maszk egyikükön sem volt, pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szabályzata alapján mindkettőjüknek azt kellett volna viselnie. Mint később kiderült, Szijjártót és barátját – aki történetesen Dzsudzsák volt –  a Honvéd hívta meg a meccsre

(Címlap és borítókép: Bődey János / Index)