Hadházy: Összejött a pénz a dudálós tüntetésen kiszabott büntetésekre

2020.05.30. 16:23

Hadházy Ákos szombaton bejelentette, hogy összejött a pénz a dudálós tüntetések miatt kiszabott büntetésekre, ami szerinte nem pusztán egészen elképesztő siker, hanem utat is mutat nekik, hogy ha van igény a valóban független és határozott ellenzéki politikára, akkor csak kérniük kell és az emberek adni fognak nekik – olvasható a politikus hvg.hu-n megjelent cikkében.

A politikus szerint az, hogy a rendőrség brutális büntetésekkel sújtotta a Vár alatt kürttel tiltakozókat, a legegyértelműbb bizonyítéka annak, hogy jó úton járt, aki hétfőnként a Lánchídhoz kanyarodott, de hasonlóan fontosnak tartja azt a propagandasajtó és a trollkommentelők által ordított értelmezést is, miszerint ők és a hozzájuk csatlakozók a Lánchídnál bohóckodtak, aztán pedig „tarhálni” kezdtek a büntetésekre. A cikkben ez utóbbit fejtette ki bővebben, álláspontja szerint ugyanis

kérni valójában nem szégyen, hanem az ellenzék előtt álló egyetlen út

Hadházy úgy véli, nem véletlen, hogy a propagandasajtót zavarja, ha jó szándékú emberek nem engedik, hogy a hatalom törvénytelen büntetésekkel csuklóztassa az ellenzéket, mert szerinte Orbánék is érzik, hogy nem jó nekik, ha néhány ezer ember hülyét csinál belőlük, jobb szeretik, ha a pénzforrások felügyeletével ők tartják sakkban az ellenzéket. Mint írta, az olyan adományok, amikből például az Európai Ügyészségért folytatott kampányt folytatták, vagy amiből a büntetéseket ki tudják fizetni nem egyszerűen fricskák a hatalomnak – a legfontosabb üzenetük a hatalomtól való függetlenség kinyilvánítása.

Szerinte a kormány jelenleg lényegében pénzzel zsarolja az ellenzékét, és bár a pártok állami támogatása nem ördögtől való, a magyar ellenzéki pártok jelenleg anyagilag teljesen ki vannak szolgáltatva a kormánynak, az pedig kész bármelyik pillanatban, mondvacsinált indokokkal megvonni a támogatásokat. A pártok saját bevételei csak a töredékét teszik ki az állami támogatásnak, ami egyrészt függővé teszi őket, másrészt pedig jelzi, hogy alig van tagságuk, illetve a társadalmi hátterük is a nullához közelít. Emiatt elképesztő sikernek érzi azt, hogy 7 millió forintot utaltak át nekik a magyar emberek, ráadásul ez utat is mutat nekik – ha valóban független és határozott ellenzéki politikát akarnak csinálni, akkor igenis kérni kell.

Hadházyék április végén két dudálós eseményt is szerveztek a vár közelébe. Az elsőn sokan dudáltak, volt, aki Orbánnak, volt, aki a dudálóknak, a másodikon pedig "indokolatlan hangjelzés elkövetése" miatt sorra büntették a rendőrök azokat a tüntetőket, akik csatlakoztak a képviselők akciójához. A büntetések ellenére május elején is így tüntettek, ahol a rendőrök újabb büntetéseket osztottak ki, de ennek ellenére a következő hetekben is folytatódtak a tüntetések – további büntetések mellett.