Júliustól repülhetünk újra charterjáratokkal a tengerparti üdülőhelyekre

2020.05.30. 21:26

Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok a mediterrán tengerparti üdülőhelyekre, írja szombati közleményében a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. 

A világjárvány miatt bevezetett korlátozások miatt az utazási szolgáltatók, a légitársaságok, a hajótársaságok gyakorlatilag leálltak, az utazások teljesítése lehetetlenné vált. A közlemény szerint a május 27-én megjelent kormányrendelet kimondja: az utazási irodák kiadhatnak 2021. augusztus 31-ig felhasználható utalványt a járványhelyzet miatt nem teljesített utazások, illetve leelőlegezett, vagy teljes egészében befizetett utazási csomagok, utazási szolgáltatások ellenértékéről.

Nem változott viszont az utas által kezdeményezett lemondás szabálya. Ilyen esetben továbbra is csak akkor köteles teljes mértékben visszafizetni a befizetett előleget az utazásszervező, ha az adott országot a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt kategóriába sorolja. Minden egyéb esetben az utazásszervező saját általános szerződési feltételei irányadóak. Az utazásszervezők ilyen esetben is felajánlhatnak utazási utalványt az utasoknak.