A balatoni vízirendőrök egy nap alatt 11 embert segítettek partra

2020.05.31. 14:35

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai május 30-án négy esetben összesen 11 személynek segítettek partra jutni, írja a Police.hu.

A nap folyamán az északi part közelében egy vitorlás, valamint egy horgász sodródott el a csónakjával az erős szél miatti hullámzásban, a Balaton déli részén pedig két vitorlás futott homokpadra, akik a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. Hozzátették, a mentések idején I. fokú viharjelzés volt érvényben.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

  • Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
  • Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).