Lehel
17 °C
27 °C

Három nap alatt megtalálták az unokázós csalókat Hajdúszoboszlón

2020.06.01. 08:19 Módosítva: 2020.06.01. 08:20

Unokázós csalókat fogtak el a rendőrök Hajdúszoboszlón. A gyanúsítottak 9 millió forintot csaltak ki a 73 éves áldozatuktól. Három nap alatt kézre kerítették őket, írja a Police.hu.

Egy 73 éves nő tett bejelentést a rendőrségre május 26-án arról, hogy előző nap egy férfi 9 millió forintot csalt ki tőle. A bejelentő elmondta a rendőröknek, hogy 25-én 19 óra körül csörgött a telefonja. A vonal másik végén unokájaként mutatkozott be valaki, és elmondta az idős asszonynak, hogy balesetet szenvedett, ezért sürgősen szüksége van 2,7 millió forintra, mivel ki kell fizetnie a másik járművezető kárát. Az állítólagos unoka külön felhívta a figyelmét a nőnek arra, hogy ő most nem tud elmenni a pénzért, ezért egy barátját küldi érte. A sértett hitt a telefonálónak, és odaadta a kért összeget az ismeretlen férfinak.

A csalóknak ez nem volt elég. Mivel látták, hogy áldozatukat sikerült félrevezetniük, újra felhívták és az „unoka” további 6,3 millió forintot kért tőle. A nő ezt is teljesítette nekik, így összesen 9 millió forintot adott át egy számára ismeretlen férfinak, gondolva, hogy ezzel a bajba jutott unokáján segít. A 73 éves sértett csak órákkal később döbbent rá, hogy átverték.

A hajdúszoboszlói nyomozók, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai nagy erőkkel az elkövetők felkutatásába kezdtek. Hamar egy 16 éves jászfényszarui lányra, annak 20 éves párjára, és egy 19 éves hatvani fiatal nőre terelődött a gyanú.

Május 28-án kora este fogták el és álították elő őket a rendőrkapitányságra. Gyanúsítottként hallgatták ki őket majd bűnügyi őrizetbe kerültek és indítványozták a letartóztatásukat. 

A gyanúsítottak valószínűleg országszerte követtek el csalásokat, és az is kiderült, hogy korábban volt egy segítőjük. A Zala megyei rendőrök egy nap alatt elfogták a feltételezett negyedik társat Zalaegerszegen. A hajdú-bihari rendőrök őt is bűnügyi őrizetbe vették.

A Debreceni Járásbíróság május 31-én elrendelte mind a négy gyanúsított letartóztatását. A feltételezett elkövetők munkáját egy külföldi kapcsolatuk is segítette. A nyomozók vizsgálják ennek részleteit. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást.