Egy szobában kellett feküdnie egy nőnek egy koronavírusos beteggel a Jahn Ferenc kórházban

2020.06.02. 21:23 Módosítva: 2020.06.02. 21:28

Egy 27 éves vecsési nő órákig feküdt egy kórteremben egy igazoltan koronavírusos beteg mellett a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban. A nő azt mondta az RTL Klubnak: feljelenti a kórházat, ha kiderült, hogy megfertőződött. A kórház azt közölte: szabályosan jártak el, a koronavírusos beteget megfelelő távolságra helyezték el a kórteremben a többiektől, és mindenkinek maszkot kellett viselnie. 

A 27 éves vecsési nő  múlt hét csütörtökön került be hasi panaszokkal a kórház sürgősségi osztályára, onnan a sebészeti osztályra helyezték. A kórteremben  két másik beteg feküdt rajta kívül. Egyik este jött meg az eredmény, hogy a mellette fekvő idős nőnek pozitív lett a koronavírus tesztje. Betegtársa csak enyhe tüneteket mutatott.

A kórtermüket azonnal lezárták, de nekik bent kellett maradniuk több órára a fertőzött beteggel, amíg az egész sebészeti osztályt kiürítették. Nekik maszkot kellett viselniük, amit maguk hoztak, és még alvás közben is a szájukon kellett tartani azt. A nővérek is védőruhát viseltek.

Arra vártak, hogy újra megnyissák nekik a fertőző osztályt, ahová átviszik őket. Ez még aznap éjszaka megtörtént, onnantól már nem voltak együtt a koronavírusos beteggel.

A nő elmondása szerint nyugtalanító volt, hogy amíg egy kórteremben voltak, az idős nő levette a maszkot az étkezésnél, és ugyanazt a vécét is használták. A nő elmondása szerint délelőttől késő estig egyszer sem takarítottak a szobában. 

Amikor a vecsési nő másnap elhagyta a kórházat, alá kellett írnia egy nyilatkozatot, hogy kéthetes önkéntes karanténba vonul a lakásában, ahol egyébként  az asztmás férjével él együtt.

A nő azt mondta: ő eddig igyekezett mindent megtenni, hogy vigyázzon magára, ne kapja el a fertőzést, de úgy látta, hogy a kórházban nem figyelnek oda erre eléggé. Ha pozitív lesz a tesztje, beperli a kórházat.

A Jahn Ferenc kórház az RTL Klubnak azt írta: szabályszerűen jártak el. A beteget megfelelő távolságra fektették a kórteremben a többiektől, és minden betegnek sebészi maszkot kellett viselnie.