Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Újabb 5 koronavírusos beteg halt meg, összesen 2160-an pedig már meggyógyultak

ALR 4803
2020.06.02. 08:46

Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt öt idős, krónikus beteg. Ezzel 532 főre emelkedett az elhunytak száma, 2160-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 427 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen, írja a Koronavirus.gov.hu. 

Az aktív fertőzöttek száma 1229 fő.

Hétfőn egy idős beteg halt meg a fertőzés miatt, és 15 új esetet regisztráltak az országban. Az aktív esetek száma 1209 fő volt. Eddig összesen 576 egészségügyi dolgozó fertőződött meg az új koronavírussal, közülük jelenleg négyen szorulnak kórházi ellátásra, a dolgozók többsége már meggyógyult. 

A járvány alatt megfertőződött egészségügyi dolgozók az összes fertőzött 14,8 százalékát teszik ki. 

Pünkösdvasárnap és -hétfőn nem tartott tájékoztatót az operatív törzs, legközelebb ma jelentkeznek majd a legfrissebb adatokkal. Szombaton viszont hangsúlyozták, hogy továbbra is fontos az  elővigyázatosság, az adatok alapján azonban hamarosan véget érhet a tömeges megbetegedések kivédését szolgáló, szigorú korlátozásokra épülő korszak. A megelőzésre és az elővigyázatosságra azért van szükség, hogy egy esetleges második hullám ne okozzon túl nagy problémát. Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos Kossuth rádiós interjújában azt mondta, hogy ősszel nagy valószínűséggel jöhet egy második járványhullám, de az nem érheti úgy az országot, mint márciusban. Arra is fel kell készülni, hogy egy-egy lokalizált térben – így egy idősotthonban vagy kórházban – újra megjelenik a vírus.

Korábban Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: az enyhítések után sem tapasztalták, hogy jelentősen emelkedne a fertőzések száma, a tisztifőorvos úgy látja, hogy a járvány lecsengőben van. 

(Borítókép: Maszkos járókelők Budapesten a kijárási korlátozások feloldásának napján 2020. május 18-án. Fotó: Aradi László / Index)