Még négy hónappal meghosszabbították a Viking Sigynt követő hajó ukrán kapitányának bűnügyi felügyeletét

2020.06.02. 15:05

Négy hónappal meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a hajóskapitánynak a bűnügyi felügyeletét, aki a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajó testvérhajóját, a Viking Idunt irányította. A végzés nem végleges, írja az MTI.

Az ügy a Hableány-ügytől elkülönítetten, segítségnyújtás elmulasztása miatti indult, a kapitányt ezzel gyanúsítják. A Fővárosi Törvényszék közleményében azt írJa: a gyanú szerint a kapitány a balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó testvérhajóját irányította, ami valószínűleg a Viking Sigyn mögött haladt.

A kapitány észrevehette, hogy előtte, a Margit hídnál hajóbaleset történt, és emberek estek a vízbe, ennek ellenére nem húzódott ki a bal part felé, és nem állt meg, a hajón nem rendelte el az „ember a vízben" riadót. Saját személyzetét nem riadóztatta, a mentési protokoll előírásait nem hajtotta végre, semmiféle intézkedést nem tett az emberek kimentésére.

Hozzátették: a nyomozás folyamatban van, tanúkat hallgatnak majd ki, és beszerzik a tanúvallomásokat. Az ukrán kapitánynak magyarországi lakó- vagy állandó tartózkodási helye, kötődése nincs, ezért a bíróság továbbra is a bűnügyi felügyelet mellett döntött. Ennek értelmében a kapitány köteles minden hónapban egy előre meghatározott időpontban személyesen jelentkezni a budapesti V. kerületi rendőrkapitányságon - olvasható a közleményben.

A Viking Sigyn szállodahajó tavaly május 29-én a Margit híd közelében ütközés után maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A Hableány-tragédiáról egy évvel később több helyen is megemlékeztek. A balesetet szenvedett hajó a Népszigeten roskadozik, térfigyelő kamerákkal figyelik a nap 24 órájában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport