Operatív törzs: Lehet nyaralni Horvátországban, de aztán két hét hatósági házi karanténba kell vonulni

2020.06.03. 11:34

Újabb 10 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 2 idős, krónikus beteg, ezzel 534 főre emelkedett az elhunytak száma, 2190-en pedig már meggyógyultak, kezdte szerdai tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos. Így összesen 1207 fő aktív fertőzöttről tudnak. 

41 százalékuk budapesti, 59 százalékuk pedig vidéki lakos

− mondta Müller. 

Kiemelte, hogy „kedvező tendencia látszik az idősotthonok vonatkozásában”. Összesen 33 intézményben regisztráltak pozitív eseteket, de „az intézmények száma jó ideje nem emelkedett, a betegek gyógyulnak”, mondta az országos tisztifőorvos. Az 5991 főből összesen 899-en váltak pozitívvá a járvány ideje alatt. Közülük 460-an meggyógyultak, sokan visszakerültek a kórházakból az intézményekbe.

A nagyvilágot illetően az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a vírus még mindig itt van velünk, és jelen van az egész világon. „Még számos földrészen szaporodik a koronavírusos fertőzöttek száma, ezzel együtt a halálozások száma is. A világon 6,4 millió fertőzöttet tartanak számon. Az összes halálozások száma pedig meghaladja a 380 ezer főt” – részletezte. 

Jelenleg az Amerikai Egyesült Államok érintett a leginkább. A magyarországi viszonyok azonban kedvezőek, bizonyosan az első hullám végén vagyunk, ezért tudunk hétről hétre enyhítő intézkedéseket bevezetni

– tette hozzá.

Kitért a felsőoktatási intézményekben zajló vizsgaidőszakra is. Elmondta, hogy a vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy azok résztvevői kerüljék a kontaktusokat. Szóbeli vizsgák esetén a vizsgáztató és a vizsgázó számára is ajánlott a maszk viselése, de nem kötelező, a teremben viszont csak ketten lehetnek bent egyszerre. A közös vizsgák esetén a megfelelő távolságot be kell tartani. Müller arra kérte a diákokat, hogy ne verődjenek össze.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy a kormány a mai napon is ülésezik, ahol foglalkoznak a járványügyi védekezéssel is. Hozzátette, hogy már 880 fő használja az elektronikus házi karantén alkalmazást. Az elmúlt 24 órában 770 hatósági karantént rendeltek el, így jelenleg összesen

11 172-en vannak hatósági házi karanténban.

Kiss beszélt arról is, hogy a rendőrök továbbra is ellátják a határellenőrzési feladatokat. Hegyeshalomnál a kilépő forgalom esetében egy órát kell várakozni.

Röviden válaszoltak az újságírói kérdésekre: 

  • 102 éves a legidősebb beteg, aki gyógyultan távozott. (Origo)
  • Mindenkit foglalkoztat, hogy elkerülhető-e a járvány második hulláma. Több hipotézis van jelen, ezek közül a legtöbb úgy számol, hogy a vírus köztünk marad, és elképzelhető, hogy az influenzaszezonban többletmegjelenést produkál. Mindenképpen készülnek a második hullámra. (Origo)
  • Május 28-tól a magyarok szabadon utazhatnak Horvátország területére. Hazatérés után azonban két hét hatósági házi karanténba kell vonulnia mindenkinek. Kiss Róbert elmondta, hogy „ a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében május 28-tól nyolc ország, köztük Magyarország állampolgárai, a horvát rendvédelmi szervek által bevezetett korlátozó intézkedések megszüntetésével, a horvát Közegészségügyi Intézet általános és különös ajánlásának betartása mellett szabadon beutazhatnak Horvátország területére. Felhívom állampolgáraink figyelmét arra, hogy a jelenleg hatályos kormányrendelet szerint a Horvát Köztársaságból Magyarország területére személyforgalomban magyar állampolgár csak hatósági házi karantén elrendelését követően utazhat be." (Inforádió)
  • Heves megyében nincs pozitív személy. (Heves Megyei Hírlap)
  • A karantén mindig személyre vonatkozik, ezek a személyek nem hagyhatják el a lakást, és nem is fogadhatnak látogatót. Amennyiben azonban valakinek valamilyen hiba elhárítása miatt be kellene jutnia a lakásba, bemehet, de tartsa be a szabályokat. (Somogyi Hírlap)
  • Nagyon sok tapasztalatot nyertek a járvány első hullámából. Több forgatókönyvre készülnek, de a felkészülés most sokkal tudatosabb. (Mfor)


  • Tippek
  • Babaváró hitel