Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Ketten meghaltak, 1207 főre csökkent az aktív koronavírusos esetek száma

DBZOL20200514023
2020.06.03. 08:45

Újabb 10 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 2 idős, krónikus beteg, ezzel 534 főre emelkedett az elhunytak száma, 2190-en pedig már meggyógyultak – írja a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap szerdán.

Az aktív esetek száma 1207 főre csökkent.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Kétnapos szünet után kedden ismét sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt a legfrissebb adatokról, köztük arról, hogy tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma, ezek alapján pedig továbbra is kijelenthető, hogy a járvány egyértelműen lecsengőben van Magyarországon. Keddre 24 fő volt még lélegeztetőgépen, és az is elhangzott, hogy 

A MAGYARORSZÁGI HALOTTAK NÉGY SZÁZALÉKÁNAK NEM VOLT ALAPBETEGSÉGE, HANEM A KORONAVÍRUS OKOZTA HALÁLUKAT.

A tisztifőorvos  hosszasabban beszélt  a fertőzöttek eloszlásáról –  így arról, hogy

  • a 3921 fertőzött emberből 58 százalék nő, 42 férfi. A magyar korfa szerint is a nők élik meg a legmagasabb életkort, Müller szerint ez szintén alátámasztja az adatokat.
  • A fertőzés a 65–79 év közöttieket érinti leginkább, ez a korcsoport adja a fertőzöttek 25 százalékát.
  • A 80 év felettiek 20 százalékot tesznek ki az összes fertőzött körül,
  • míg a 50–59 kor közöttiek 15 százalékot.
  • A 40–49 kor közöttiek a teljes esetszám 14 százalékát adják.
  • A 19 év alattiak között 85 pozitív esetet regisztráltak,
  • ebből a 14 éven aluliak között 54 pozitív eset volt összesen.

Müller Cecília az Index kérdésre válaszul elmondta: nincs garancia arra, hogy megfelelő izolációval megszüntethető a vírus terjedése, mert egy légúton terjedő vírusról beszélünk. Továbbra is tartsunk távolságot, javasolta Müller. A fertőzés csökkenésével egyértelmű, hogy az átadás jelentősége is csökken, de arra senki nem tud garanciát vállalni, hogy a vírus teljesen eltűnik a környezetünkből.

A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy 

ivóvízben nem terjed a vírus, és szerinte a szennyvízben sem mutatták ki a vírus terjedését.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja a szennyvizeket Budapesten, és majd mennek vidékre is. 

Lakatos Tibor rendőr ezredes arról beszélt, hogy a rendőrök munkája is átalakult a járvány elleni védekezésben: kint vannak a határokon, és ellenőrzik a belépéseket, kiosztják a házi karantént elrendelő határozatokat. Hozzátette, a pünkösdi hétvégén keveset kellett intézkedniük. 

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)