Iskolaőrség: 12 éves kortól büntethető lesz a hivatalos személy elleni erőszak

2020.06.03. 21:36 Módosítva: 2020.06.03. 21:44

Benyújtotta a kormány a parlamentnek az iskolaőrségről szóló törvényjavaslatot. Az iskolaőri intézmény bevezetését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be május végén azzal az indoklással, hogy vannak olyan iskolák és térségek, "ahol a tanárok veszélyeztetettsége fennáll". A miniszter azt mondta akkor, hogy ötszáz iskolában lesz iskolaőrség.

A törvényjavaslat (aminek szövegét pdf-ben itt olvashatja) azt mondja ki, hogy az iskolaőr "kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy", aki közfeladatot ellátó személynek minősül és rendőrségi alkalmazott lesz. Az iskolaőrök egyenruhát, szolgálati igazolványt és jelvényt kapnak, az egyenruhájukon fel lesz tüntetve az iskolaőr szó. Az iskolaőrök "intézkedési és kényszerítő eszköz-alkalmazási jogosultsága csak a nevelési, oktatási
intézmény területére terjed ki tanítási időben" – olvasható a tervezetben.

Iskolaőrök ott tevékenykedhetnek majd, ahol erről a rendőrség és az iskola megállapodik. Az iskolaőrök jogosultak lesznek igazoltatni, felvilágosítást kérni, helyszínt biztosítani, dolgokat elvenni vagy visszatartani, valamint "tevékenység abbahagyására" felszólítani. Az iskolaőrök

a kényszerítő eszközök közül az alábbiakat alkalmazhatják: testi kényszer, vegyi eszköz, rendőrbot és bilincs.

Iskolaőrök cselekvőképes magyar állampolgárok lehetnek, akik nincsenek eltiltva rendvédelmi szerv hivatásos állományi tagságától, megfelelnek a törvényben és a majdani végrehajtási rendeletben szereplő feltételeknek, így sikeres vizsgát tettek a Btk.-ból és a büntetőeljárási törvényből, valamint abból, hogy milyen jogaik vannak és milyen kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak. Emellett pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből is kell vizsgázniuk, és ötévente kiegészítő képzésen és vizsgán kell részt venniük.

A törvényjavaslat kiterjeszti a büntethetőség alsó korhatárának 14-ről 12 évre leszállítását a hivatalos személyek, közfeladatot ellátó személyek és a támogatóik elleni erőszak esetére is (eddig emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, rablás, kifosztás és terrorcselekmény volt 12 éves kortól büntethető).

Benne van a törvényben, amit már korábban beharangozott a kormány: ha egy tanköteles korú vagy azt a kort betöltve továbbtanuló gyereket/fiatalt a bíróság bűnösnek mond ki, de nem ítéli szabadságvesztésre, a családja 12 hónapra elveszíti az úgynevezett iskoláztatási támogatást, vagyis a családi pótlékot. Emellett ezentúl ha a bíróság egy fiatalkorút elítél, akkor "a bűnügyi költség a fiatalkorú gondozásáért felelős nagykorú személyt is terhelheti", olvasható a törvényjavaslatban.