Németország feloldotta az utazási korlátozásokra kiadott figyelmeztetéseket

2020-06-02T152346Z 1730386148 RC231H9MOAN4 RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.06.03. 13:53

A német kormány június 15-től visszavonja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió valamennyi tagországára, a schengeni övezet unión kívüli országaira és az Egyesült Királyságra kiadott utazási figyelmeztetését, jelentette be a német külügyminiszter szerdán.

Az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országonként összeállított tájékoztatók és javaslatok váltják fel, írja az MTI.

A figyelmeztetés visszavonásának feltétele, hogy az adott állam ne korlátozza a külföldiek belépését. De az országonkénti javaslatok is tartalmazhatnak figyelmeztetést, így például az Egyesült Királyságba utazástól továbbra is nyomatékosan eltanácsolják a németeket, mert ott két hétre karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki belép az ország területére.

Spanyolországban pedig egyelőre beutazási tilalom van, várhatóan június 21-ig, és Norvégiába sem engednek be még külföldieket. Amint változnak a szabályok, a német kormány is tájékoztatóval, javaslatokkal váltja fel a figyelmeztetést.

Akkor adnak ki újra az utazástól eltanácsoló figyelmeztetést, ha az adott országban meghaladja a 100 ezer lakosonkénti 50-et az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

A külügyminiszter szerint, ahogy az általános figyelmeztetés sem volt utazási tilalom, úgy a tájékoztatók és javaslatok sem jelentenek meghívást utazásra. Az embereknek szerinte önállóan, felelősen kell dönteniük, és tudniuk kell, hogy a kormány nem hozza haza a külföldön rekedt németeket, mint a járvány elején.

Az unió, a schengeni övezet és az Egyesült Királyság területén kívüli térségek államairól - szóló figyelmeztetést egyelőre nem vonják vissza, ebben bevárják az Európai Bizottság javaslatait.

A német kormány március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt. A hazaszállítási műveletben 240 ezer embert mentettek ki.

A koronavírus-járvány előtt a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.

Ausztria határokat nyit

Olaszország kivételével csütörtökön megszünteti az ellenőrzést határain Ausztria, jelentette be szerdán az osztrák külügyminiszter.

Ez azt jelenti, hogy a Németországgal, Liechtensteinnel, Svájccal, Szlovákiával, Szlovéniával, Csehországgal és Magyarországgal közös határszakaszokon megszűnik a karanténkötelezettség, és nem végeznek koronavírus-tesztet.

Az osztrák kormány szerint Olaszország felé a járványhelyzet még nem teszi lehetővé ezeket a lépéseket, annak ellenére sem, hogy néhány régióban jelentősen javult a helyzet.

Az egészségügyi miniszter azt mondta, az elmúlt 24 órában 12 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, ami 0,2 százalékos növekedést jelent. Ausztriában 16 682-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 15 672-en meggyógyultak. Jelenleg 429 aktív fertőzött van az országban. 

Alább megnézheti, hol hogy áll most a járvány a világon.

(Címlap és ajánlókép: A frankfurti reptér koronavírus idején. Fotó: Reuters)