A DK nem megy el az Országgyűlés trianoni emlékülésére

2020.06.03. 14:31

A Demokratikus Koalíció nem vesz részt az Országgyűlés parlamenti „nemzetmegosztó” Trianon-megemlékezésén, írja közleményében a párt. Mint írják:

A Fidesz magyarságpolitikája hiteltelen és képmutató – Trianon-ügyben is. 1990-ben Orbán kivonult az Országgyűlésből még a Trianon szó hallatán is, 30 évvel később meg ki akarja sajátítani a 100 évvel ezelőtti békeszerződés emlékezetét.

A párt szerint „ennek újabb, gyalázatos megnyilvánulása Kövér László kirohanása az ellenzéki pártok ellen”. Szerdán derült ki ugyanis, hogy nem kapnak szót az ellenzéki képviselők a trianoni szerződés évfordulóján tartott emlékülésen.

A DK közleményében azt írja: „A házelnök mai nyilatkozata világossá tette, hogy Trianon évfordulóján sem egyesíteni, hanem megosztani akarják a nemzetet. Nem a Fidesz fogja megmondani magyarok millióinak, hogy az ő éppen aktuális világnézetük szerint mit kellene gondolnia mindenkinek a magyar történelem sorsfordító eseményeiről.”

A DK parlamenti frakciója ezért nem vesz részt a csütörtöki trianoni emlékülésen, mert szerintük „az semmi másról nem szól, mint a nemzetből kirekesztésről, ráadásul olyanok részéről, akik tönkreteszik Magyarországot, és akiktől soha nem fogadnánk el kioktatást magyarságról és nemzeti érzésről”.

A csütörtöki megemlékezés részeként a napirend  szerint Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János köztársasági elnök mond majd beszédet, míg a képviselők elkezdik megvitatni „A nemzetiségi önazonosság védelméről” szóló  politikai nyilatkozatot. A plenáris vitában ugyanakkor, az emléknapon legalábbis csak az előterjesztői expozékra lesz idő, az ellenzéki frakciók nem kaphatnak szót.

A nyilatkozat tartalma egyébként nem új: az eredetileg a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) által elfogadott állásfoglalást ültették át az előterjesztők, Kövér László, Potápi Árpád, Pánczél Károly és Kocsis Máté fideszes, valamint Harrach Péter és Semjén Zsolt KDNP-s képviselők. A KMKF-nek – a Demokratikus Koalíciót leszámítva – az ellenzéki képviselőcsoportok is a tagjai, a nyilatkozatot pedig a bizottságban konszenzussal fogadták el. 

(Ajánlókép: Az országgyűlés plenáris ülése 2020 májusában. Fotó: MTI)