Gellért, Mercédesz
13 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

1210 főre nőtt az aktív esetek száma, elhunyt öt beteg

DBZOL20200504028
2020.06.04. 09:28

Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, ezzel 3954 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma, közölte a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap csütörtök reggel. Egy nap alatt 5 idős, krónikus beteg halt meg, így 539 főre emelkedett a koronavírusban elhunytak száma.

Az aktív fertőzöttek száma 1210 fő, hárommal több, mint szerdán.

Azt írják, 2205-en gyógyultak már meg, és 406 koronavírusos beteget ápolnak még kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. 

Szerdán, az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt az adatok alakulásáról, az aktív fertőzöttek száma tegnapra 1207 volt, az arányokat tekintve 41 százalékuk budapesti, 59 százalékuk vidéki lakos.

Az idősotthonokról is beszélt: az érintett intézmények száma (33) nem emelkedett már régóta, a betegek pedig gyógyulnak. Az 5991 főből összesen 899-en váltak pozitívvá a járvány ideje alatt. Közülük 460-an meggyógyultak, sokan visszakerültek a kórházakból az intézményekbe.

A legidősebb beteg, aki gyógyultan távozott, 102 éves – közölték újságírói kérdésre.

A felsőoktatási intézményekben zajló vizsgaidőszakokra is kitért: ezekről azt mondta,  hogy a vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy azok résztvevői kerüljék a kontaktusokat. Szóbeli vizsgák esetén a vizsgáztató és a vizsgázó számára is ajánlott a maszk viselése, de nem kötelező, a teremben viszont csak ketten lehetnek bent egyszerre. 

Kiss Róbert rendőr alezredes a határhelyzetről is beszélt, és azt is elmondta, hogy szerdára 11 172-en voltak hatósági karanténban. Újságírói kérdésekre válaszként elhangzott, hogy

május 28-tól a magyarok szabadon utazhatnak Horvátország területére. Hazatérés után azonban két hét hatósági házi karanténba kell vonulnia mindenkinek. 

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszüntetéséről, azaz az idevágó kormányjavaslatról szerdán kezdtek tárgyalni az Országgyűlésben. Maga a visszavonásról szóló tervezet rövid, technikailag a dolog úgy néz ki, hogy a törvénnyel az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet szüntesse meg. A másik paragrafusa szerint a veszélyhelyzet visszavonásával hatályát veszti a felhatalmazási törvénynek is gúnyolt, rendkívüli jogrendet hozó koronavírus-törvény is.

Ugyanakkor az úgynevezett átmeneti szabályok között a kormány egy új, félig rendkívüli jogrendet is megteremtene, méghozzá az úgynevezett egészségügyi válsághelyzetetet, amelynek feltételeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő ápolók az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs osztályon 2020. május 4-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)