Zivatar, erős szél és jégeső is jöhet

2020.06.04. 08:38

Csütörtökön is többfelé várhatók zivatarok, az ország középső részében elsőfokú, öt keleti megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Reggeltől, kora délelőttől a Dunától keletre, főként északkeleten várhatók többfelé zivatarok, egy-egy heves zivatar is lehet.

A zivatarokat nagyobb jég, viharos kifutószél (jellemzően 70-90 kilométer/órás, de egy-egy helyen 90 kilométer/óránál erősebb is lehet), és esetleg felhőszakadás-szerű csapadék kísérheti. A szél helyenként a Dunántúlon is viharossá fokozódik.

Sok csapadékra ugyanakkor nem kell számítani, legfeljebb 1-6 mm eshet. A legmagasabb hőmérséklet általában 22-28 fok között alakul, de északkeleten néhol 19-21 fok is lehet. 

Az OMSZ péntekre is figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt az egész országra, az ország nyugati felében és Pest megyében másodfokút, a többi helyen elsőfokút. A déli, délnyugati szél sokfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik, majd délután a Kisalföldön északnyugatira fordul, megerősödik, majd mindenütt mérséklődik. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. Éjszaka 13-18, napközben 18-27 fok között alakul a hőmérséklet.