Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Akácfával tömte be egy söjtöri férfi a védett gyurgyalagok költőhelyét

2020.06.04. 14:30

Egy söjtöri homokbánya területén fészkelt számos fokozottan védett gyurgyalag, ám azok nem tudtak se kijutni a fészkekből, sem be nem tudtak menni, mivel azokat egy 41 éves férfi akácdarabokkal eltorlaszolta – erről június másodikán kapott bejelentést a rendőrség – írja a police.hu

A Zala megyei bányában 15 darab üreget zárt el a férfi. A lezárt fészkekben egy elhullott tojó madár és több tojás is volt. Az illetékesek másnap eljutottak egy közeli méhészetbe, itt megtalálták az akácfák további darabjait, a méhek gazdája pedig elismerte, hogy a fészkeket ő zárta el azért, hogy a madarak ne tudjanak belefészkelni, mivel azok a közelben található méheit folyamatosan megeszik.

A gyurgyalag méhészmadár, 1982. óta fokozottan védett Magyarországon. A férfi tettével a tojásokból kikelő fiókákat is elpusztította volna, ha azt időben nem fedezi fel egy természetvédelmi őr. A körzeti megbízottak az elkövetőt elfogták és előállították a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságra. A férfit fokozottan védett élő szervezet egyedére elkövetett természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták.