Nem engedtünk a fasisztáknak és a kommunistáknak sem, mondta az ügynökmúlttal vádolt fideszes polgármester

2020.06.04. 21:24 Módosítva: 2020.06.04. 23:01

Beszédet mondott Szita Károly, (Fidesz) Kaposvár polgármestere a somogyi megyeszékhelyen csütörtökön, írja az MTI. Szita a megemlékezésen tartott beszédében arról is beszélt, hogy

nem engedtünk a fasisztáknak és a kommunistáknak sem, ezért éltük túl a német és a szovjet megszállást is, ezért nem engedjük ma sem, hogy politikai kalandorok, önjelölt megmondóemberek, pénzéhes bankárok és szélhámosok diktáljanak új trendeket nekünk, hogy mások mondják meg, hogyan, s kivel éljünk együtt, mit tartsunk követendőnek, miért lelkesedjünk.

A fideszes politikus szerint azonban „nekünk, magyaroknak megvan a magunk mércéje, e mérce a méltányosság, az igazságosság és a szabadság mércéje, ezeken keresztül vizsgálunk meg mindent, ezeken keresztül vizsgáljuk Trianont, a ránk erőszakolt békediktátumot, a bennünket ért igazságtalanságot, így vizsgálunk múltat, jelent, kutatunk jövendőt.” 

Mivel Szita Károly többes szám első személyben fogalmazva beszélt arról, 

hogy nem engedett a kommunistáknak, érdemes felidézni, hogy a nevét 2005 óta emlegetik ügynökügyekkel összefüggésben. Szita tagadta a vádat, és azzal védekezett, hogy annak idején visszaéltek a személyes adataival. 2018-ban (az akkor még Simicska tulajdonában lévő, de már ellenzéki, most viszont már ismét kormánypárti)

Magyar Nemzet egyenesen azt állította, bizonyítéka van Szita Károly ügynökmúltjára.

A lap a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság III/II. osztályának aktáira hivatkozva azonban azt állította, hogy 

Szita Krakus Péter néven jelentett a kommunista rezsim idején.

A lap birtokába jutott dokumentumok szerint Szita 1980 és 1989 között volt állományban, és beszervezésekor azt mondta a kapcsolattartó tisztjének, hogy „bár keveset ismer mindabból, amiket végeznie kell, érdeklődéssel várja feladatait, melyeket legjobb tudása szerint kíván végrehajtani. Kijelentette, hogy örül annak, hogy segíteni tudja munkánkat”.