35 fát vágnak ki a Tabánban

2020.06.05. 15:33

Civilekkel együttműködve 90 új fát ültet a Főkert 35 veszélyes állapotú helyére a Tabánban - számolt be Budapest Városháza egy videóban. 

A Tabán sorsát szívén viselő civil Zöld Tabánért Facebook-csoporttal együttműködve a szakemberek heti rendszerességgel tartanak bejárást a Tabáni sportpark és játszótér fejlesztés ideje alatt, hogy közösen ellenőrizzék a kivitelezési munkákat, most csütörtökön is tartanak egy bejárást azoknak, akik eddig lemaradtak.

A Főkert kollégái átvizsgálták a Tabán 1220 fáját. Ebből 35-ről derült ki, hogy veszélyes állapotban van. "A beteg fák eltávolítása sajnos elkerülhetetlen, különben azt kockáztatjuk, hogy egy nagyobb vihar esetén kidőlnének személyi serülést, anyagi kárt okozva, ez a mi felelősségünk" - mondta Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze.  

A Tabánban az előző városvezetés kormányzati pénzből egy sportpark fejlesztését indította el, amit a Főkert végez. A Főkert vezetése a kerülettel és a helyi civilekkel folytatott párbeszédnek köszönhetően módosította terveket, és ennek köszönhetően fognak most a korábban tervezettnél több fát elültetni, burkolatból pedig kevesebb lesz.

A tabáni beruházást ellenző civilek múlt héten bejáráson tekinthették meg a veszélyes fákat. A favizsgálati adatlapok már kikerültek azokra a fákra, amiket veszélyesnek minősítettek a favizsgálók.

A menthetetlen fákat várhatóan hétfőn vágják ki, jelen lesz a civilek által megbízott megfigyelő is. A kivágott fákat azonnal és a helyükön pótolni fogják, a többi telepítésnél pedig civilekkel egyeztetve jelölik ki a helyeket, hogy a Tabánon belül hová ültessék az új fákat.

A veszteségek csökkentése érdekében alapelv, hogy a kivágott fák helyén minél előbb megtörténjen a fapótlás - közölték. Ezt a fakivágást engedélyező hatóság utólag ellenőrzi. "Ez a szakmaiság, és a zöld Budapest megteremtésének programja a garancia arra, hogy a jól képzett, elhivatott szakemberek felelős döntéseikkel elősegítik a főváros zöldterületeinek védelmét" - mondták.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!