Halasztja Karácsony a párbeszédet a kormánnyal

2020.06.05. 11:49 Módosítva: 2020.06.05. 11:49

A főpolgármester kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását. Döntéséről Karácsony Gergely személyesen tájékoztatta Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert  tudatta az MTI-n keresztül közleményben a Főpolgármesteri Hivatal.

A főpolgármester a városvezetés lépését azzal indokolta, hogy

a 2021-es költségvetés tervezete olyan mértékű elvonással sújtaná a települési, a kerületi önkormányzatokat és a Fővárost, amely Budapest fejlesztésével, sőt működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.

Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás. Ennek a tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. Így a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor.

Karácsony ezzel többek között az önkormányzatok bevételeinek koronavírusra való hivatkozással rendeleti úton megkurtított költségvetésére utalt: a kormány

  • ingyenessé tette a parkolást, jelentős bevételtől fosztva meg a nagyobb városokat;
  • csökkentették a gépjárműadó helyben hagyható részét;
  • a helyi iparűzési adó beszedésének jogát a települések helyett a megyei önkormányzatokhoz delegálták a veszélyhelyzetben.

Karácsony szerint ezek tisztázása és az önkormányzatok bevételeinek rendezése nélkül nincs értelme a tárgyalásnak, ezért várna június 10. utánig, ha már hosszas ígérgetés után ez a találkozó létrejön.

A Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára másként látja a történteket. Mint Fürjes Balázs az MTI-nek elmondta: miközben az álláspontok érdemi egyeztetése sok kérdésben megtörtént és a végleges napirend megállapítása folyt,

a kormányoldalt meglepetésként érte, hogy a főpolgármester lemondja az intézményes párbeszéd lehetőségét. Ráadásul új időpontjavaslat megtétele nélkül, azaz így a városháza bizonytalan időre elhalasztja a főváros-kormány párbeszéd megtartását.

Fürjes szerint a kormányoldal szeretett volna az egyeztetésen a városvezetéssel közösen megoldást találni a Lánchíd felújítására, megerősíteni a kormány 6 milliárd forintos elkötelezettségét a hídfelújítás támogatására és válaszokat kapni a Lánchíd állapotát, a felújítást érintő tisztázatlan kérdésekre. „A kormány képviselői nyitottak lennének bármilyen más fővárosi javaslat napirendre tűzésére és természetesen készen álltak az önkormányzati finanszírozás szakmai és politikai kérdéseinek megtárgyalására is.”

Fürjes Balázs hangsúlyozta: azt javasolják a főpolgármesternek, hogy a nyári szünet előtt mindenképpen tartson ülést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, és mindenképpen találjanak megoldást a Lánchíd aggasztó helyzetének megoldására. Az ülésen természetesen a főpolgármester által javasolt kérdéseket is napirendre kell tűzni.

Frissítés: A témához hozzászólt Tarlós volt főpolgármester, miniszterelnöki megbízott, aki szerint érthetetlen, miért nem írták ki eddig a Lánchíd felújítására a kivitelezési tendert. Tarlós a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: a még a regnálása idején megrendelt, a múlt októberi önkormányzati választások után elkészült szakvélemény alapján feltárt szerkezeti hibák miatt hat hónapon belül meg kell kezdeni a Lánchíd felújítását.

Arra felvetésre, hogy a Lánchíd életveszélyes lehet, Tarlós István azt mondta: "abban az értelemben életveszélyes", hogy egy önsúlyától képződött kátyúba egy autó tengelyig belesüllyed és a mögötte közlekedő belerohan, vagy egy gyalogos a járdán combig becsúszhat a betonvasak közé. "Olyan súlyos baleset, hogy egy autó, vagy egy gyalogos beeshessen a Dunába, egyelőre nem várható".

Tarlós nem tudja, hogy a forrásokkal kinek mi az elképzelése, "de az biztos, hogy azt a (felújításra szánt) 23,7 milliárd forintot ott hagytuk", amiben a többi között benne van a kormányhatározatban rögzített hatmilliárd forint. "Ha csak a Lánchíd felújításáról beszélünk, akkor a forrás elegendő és rendelkezésre áll". Korábban nem a Lánchíd felújítására tartotta kevésnek a rendelkezésre álló a forrást, hanem a híddal "műszaki egységet alkotó" Váralagút, Clark Ádám tér, a pesti hídfő villamosalagútja és a Széchenyi tér együttes megújítására.