Havi 1,2 millióért ad járványügyi tanácsot az AH korábbi vezetője

2020.06.05. 08:38

Rekordnak számító, 1,2 millió forintos megbízási díjjal szerződtette a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) volt vezetőjét. Balajti László szerződése a Kormány.hu táblázatában, az áprilisi szerződéslistán látható – írta meg a Hvg.hu.

Balajti novemberig tartó feladata: „Szakértői tevékenység a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos biztonsági és adminisztratív kérdésekben.” 

Balajti a Hvg.hu-nak válaszolva elismerte a szerződést, de az nem derült ki, hogy mi is a konkrét tennivalója. „Szakértőként vett-vesz részt a védekezést irányító állami szervek, köztük a Belügyminisztérium, a katasztrófavédelem és a rendőrség munkájának összehangolásában, amiben – mint mondta – nagy segítségére volt, hogy ismeri a belső nyelvezetet és belső mechanizmusokat, illetve hogy bár 8 éve nyugdíjas, a korábbi rendészeti-nemzetbiztonsági kapcsolatai megmaradtak” – idézte őt a lap. Balajtit, elmondása szerint, Kásler tanácsadója, Kollár Lajos érsebész ajánlotta be az Emminek.

Kollár egyébként nincs az Emmi szerződéslistáján, cége, a Pécsi Poliklinika Kft. viszont igen, amely 2020 márciusától novemberig kapott megbízatást, havi 700 ezer forint körüli összegért.