Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Merkely Béla: A második hullám nem lehet nagyobb, mint az első volt

2020.06.05. 08:09

Nem várható, hogy a nyáron újabb koronavírus-járvány alakuljon ki Magyarországon, a megbetegedések megemelkedésére inkább októberben, novemberben lehet számítani, de várhatóan a második hullám nem lesz nagyobb az elsőnél, és leginkább közösségi térben alakulhat ki – erről az InfoRádiónak adott interjújában beszélt a Semmelweis Egyetem rektora.

Merkely Béla úgy véli, ekkor már nincs szükség olyan mértékű korlátozásokra, mint amiket tavasszal bevezettek, de komoly odafigyelésre, mint amilyen a nyár során várható, mindenképpen. Merkely elmondta azt is: az országos tesztsorozat eredményei azt mutatják, hogy az aktív fertőzöttek száma nem haladta meg a kétezer főt a vizsgált időszakban, és néhány tízezer fő eshetett át a fertőzésen március elejétől május elejéig.

A rektor szerint érdemes volna hasonló tesztsorozatot végezni ősz elején azért, hogy a mostani adatokhoz hozzászámítva megfelelő stratégiát dolgozhassanak ki az illetékesek az év végi időszakra. 

Arra, hogy miért nem ígérkezik nagyobbnak a második hullám, Merkely azt mondta, az első hullám esetén nem voltak ún. „őrszemek", Európa nem figyelte és tesztelte folyamatosan a lakosságot és a beutazókat. Most azonban folyamatosak lesznek a szűrések a kórházakban, egyetemeken és a Nemzeti Népegészségügyi Központban is, hogy kiderüljön, hol alakulnak ki gócpontok. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!