Hermina
15 °C
27 °C

Nukleáris együttműködési megállapodást is aláír Orbán és a belarusz elnök

2020.06.05. 09:44

Pénteken Aljakszandr Lukasenko belarusz elnökkel találkozott Orbán Viktor Minszkben, a találkozóra Lukasenko hívta meg a miniszterelnököt, és a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésének és közös projektek megvalósításának lehetőségeit vitatják majd meg.

Csütörtök este a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amivel Orbán Viktor 165 millió forint átcsoportosítását rendeli el a Mogiljevben található Uszpenszkij Szűz Mária és Szent Sztaniszláv Székesegyház rekonstrukciójának támogatására – írja a 444.hu.

Uszpenszkij Szűz Mária és Szent Sztaniszláv Székesegyház
Uszpenszkij Szűz Mária és Szent Sztaniszláv Székesegyház
Fotó: Shutterstock

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a találkozóról azt mondta az MTI-nek: a felek tárgyalnak az Európai Unió és Fehéroroszország együttműködéséről is a Keleti Partnerség keretében. A minszki megbeszéléseken ezenkívül szó lesz a regionális és globális kihívásokról is, mondta hozzá Havasi.

Frissítés 06.05. 14:03-kor:

Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, miután tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.

Fehéroroszország résztvevője az EU keleti partnerség stratégiájának, de a partnerség nem építhető szankciókkal – hangoztatta a Függetlenségi Palotában tartott közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, aki európai érdeknek nevezte az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió gazdasági és kereskedelmi együttműködését, írja az MTI.

A magyar-fehérorosz kapcsolatokról úgy fogalmazott, "a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk". Aljakszandr Lukasenka elnök úgy fogalmazott, Fehéroroszországnak Magyarország a legközelebbi partnere az EU-ben, "mindenki másnál jobban megért bennünket".

Frissítés 15:40-kor:

Az MTI-t később azt írta: hogy négy együttműködési megállapodást, köztük a két ország közötti nukleáris együttműködésről szóló megállapodást ír alá a magyar és fehérorosz fél Orbán Viktor miniszterelnök pénteki minszki látogatása alkalmával - közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a magyar közmédiának nyilatkozva.

A nap folyamán először aláírják a diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről szóló megállapodást, amely a tárcavezető tájékoztatása szerint segít majd abban, hogy a felkészülő fiatal diplomaták szélesebb látókörrel rendelkezzenek, és egy másfajta megközelítést is megismerjenek a képzési programjaik során.

Aláírnak egy megállapodást a két exportügynökség között, amellyel még szélesebbre nyílnak a kereskedelem lehetőségei a két ország között. Szijjártó Péter szerint ez jól ki fogja egészíteni majd azt a 40 millió eurós hitelkeretet, amelyet az Eximbank nyit meg.

A miniszterelnöki látogatás alkalmával írják alá a két ország közötti nukleáris együttműködési megállapodást is. Szijjártó Péter ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét ország kiemelt helyet biztosít a nukleáris energia számára saját energiaellátásában. Egy, két reaktorból álló atomerőművet építenek jelenleg Fehéroroszországban, pontosan ugyanazzal a technológiával, amellyel a Paks-2 is épül, azonban a fehéroroszok időben előrébb tartanak, jóval korábban kezdték a beruházást, és az idén szeptembertől már áramot fog termelni az újonnan épült atomerőmű.

A magyar mérnökök és nukleáris szakértők számára - akik a Paks-2 erőműben fognak majd dolgozni - óriási előnyt jelent, ha egy azonos technológiával épült erőművet látnak működés közben, és ott tudnak gyakorlati tapasztatlatokat szerezni - tette hozzá.

"Ezért ma aláírjuk azt a megállapodást, amelynek értelmében magyar nukleáris mérnökök és szakértők tudnak majd a már működő belorusz erőműben tapasztalatot szerezni. Emellett pedig magyar és belorusz, nukleáris energiával foglalkozó vállalatok közös vállalkozásait hozzuk létre annak érdekében, hogy a Pask 2. fejlesztésében az itt felgyűlt tapasztalatot minél jobban használni tudjuk" - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Minszkben aláírnak egy arról szóló megállapodást is, amelynek értelmében a fehérorosz baromfifeldolgozó ágazat modernizációját egy magyar vállalatra, a Bábolnára fogják bízni. Hároméves, 1,4 milliárd forintos együttműködési programról van szó, amelynek értelmében az ottani baromfitenyésztés és -feldolgozás modernizációjának alapját magyar technológia fogja képezni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.