Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Heves zivatarok jönnek, másodfokú figyelmeztetést adtak ki

2020.06.05. 07:43

Pénteken délnyugat felől zivatarok kialakulása várható, mely napközben centrumával az ország középső tájain kiterjedt zivatarrendszerré fejlődik, írja az OMSZ. Napközben 18-27 fok várható.

A megerősödő délnyugati szelet kísérő lökések zivatarok környezetében több helyen is elérhetik 70-80 km/órát. Heves zivatarban néhol 100 km/órát meghaladó széllökés, nagy méretű jég is valószínű,

melyre legnagyobb esély délután van a Dunántúl keleti részén és a Duna-Tisza közén. Az egymást követő intenzív csapadékgócokból helyenként 25-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Este a kelet felé áthelyeződő csapadékrendszer fokozatosan gyengülhet.

A zivatarok miatt az ország nagy részén másodfokú figyelmeztetés van érvényben, felhőszakadás miatt Nógrád, Pest és Heves megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Időkép előrejelzése szerint hullámzó hidegfront szombat hajnalra elhagyja térségünket. A hétvége első napján így átmenetileg megnyugszik időjárásunk, sok napsütésre, kora nyárias melegre készülhetünk. Szombaton a napos időt csak átmenetileg zavarhatják gomolyfelhők, de ezekből legfeljebb jelentéktelen záporok alakulhatnak ki, 24-28 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap valamivel már több lesz a felhő. Kisebb záporokon kívül, északon és a Dunától keletre, frissülést hozó zivatarok is kipattanhatnak. A csúcshőmérséklet 22 és 30 fok között alakul, azonban a viharok érintette tájakon akár 10 fokot is eshet a hőmérséklet.