Lukrécia
15 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Újabb három halott, 1166 aktív fertőzött az országban

D KOM20200508021
2020.06.06. 09:26

Újabb 20 magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3990-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban. Meghalt 3 idős, krónikus beteg, ezzel 545-re emelkedett a halottak száma, 2279-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1166-ra csökkent. 387 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti, írja a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Az adatok ismertetése után az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy újra látogathatók a szociális intézmények egészséges lakói, és persze csak egészséges hozzátartozók által. A feloldás részleges, a koronavírus-fertőzés miatt izolált lakókat továbbra sem lehet látogatni, és nem oldották fel a kórházakra vonatkozó korlátozásokat sem.

Viszont az intézményekbe már vehetők fel új gondozottak az otthonukból, amennyiben rendelkeznek négy napnál nem régebbi, PCR-vizsgálattal végzett negatív koronavírusteszttel. Ugyanígy negatív teszt birtokában vesznek csak fel/vissza gondozottat a kórházból is.

Továbbra is kedvező járványügyi helyzet van Magyarországon

– fogalmazott a sajtótájékoztatón Müller az adatok ismertetése után, és részletesen beszámolt az aktív fertőzött gyerekek korosztályos eloszlásáról. 14 éves korig a pénteki tájékoztatás szerint 15 aktív fertőzött gyerek volt Magyarországon.

A tanév végén beszélt az iskolai ballagásokról is: az osztályok a megfelelő távolságtartással végigjárhatják az osztálytermeket, de Müller arra kéri az iskolákat, hogy a diákok tartsák be a szabályokat. A szülőknek nem javasolják, hogy bemenjenek az épületekbe, maradjanak az udvaron vagy a kerítésen kívül.

Kiss Róbert rendőr alezredes elismételte, hogy a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok m inden korlátozás nélkül utazhatnak egymás országainak területeire, nem kell ezentúl sem negatív koronavírusteszt, és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is. A magyar állampolgárral egyenértékű az az uniós állampolgár, akinek állandó tartózkodási helye van Magyarországon. 

Pénteken részletezte Kásler Miklós, az Emmi minisztere is, hogy kik kapják meg július elsejével az egészségügyi dolgozóknak szánt bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítést: közlése szerint az orvosok, ápolók mellett a háziorvosoknak, védőnőknek, betegszállítóknak, otthoni szakápolóknak, összesen mintegy 160 ezer dolgozónak, köztük részmunkaidős, gyeses, gyedes alkalmazottaknak is jut a pénzből.

A járvány alakulásáról Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszélt az InfoRádiónak. Az interjúban elmondta, hogy nyáron nem várható a következő hullám, sokkal inkább október-november táján, akkor is leginkább közösségi terekben lehet számítani a betegség megemelkedésére. Merkely szerint nem várható, hogy olyan mértékű korlátozásokra legyen szükség, amilyeneket idén tavasszal eszközöltek, de mindenképpen jobban oda kell majd figyelni. A rektor azt gondolja, érdemes lenne egy, a májusihoz hasonló tesztorozatot elvégezni ősszel is, hogy a mostani adatokhoz hozzászámítva megfelelő stratégiát dolgozhassanak ki az illetékesek az év végi időszakra.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: MTI/Komka Péter)