1183-ra nőtt az aktív fertőzöttek száma

2020.06.07. 09:59

Újabb 18 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4008 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 1 idős, krónikus beteg. Ezzel 546 főre emelkedett az elhunytak száma, 2279-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1183 fő, a szombati 1166-tal szemben.

Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen - írja a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Az operatív törzs pénteki, eheti utolsó sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy

Továbbra is kedvező járványügyi helyzet van Magyarországon.

Ugyanakkor közölte azt is, hogy újra látogathatók a szociális intézmények egészséges lakói, de csak egészséges hozzátartozók által. A feloldás részleges, a koronavírus-fertőzés miatt izolált lakókat továbbra sem lehet látogatni, és nem oldották fel a kórházakra vonatkozó korlátozásokat sem.

Viszont az intézményekbe már vehetők fel új gondozottak az otthonukból, amennyiben rendelkeznek négy napnál nem régebbi, PCR-vizsgálattal végzett negatív koronavírusteszttel. Ugyanígy negatív teszt birtokában vesznek csak fel/vissza gondozottat a kórházból is.

A napokban eldőlt az is, hogy hogy a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok minden korlátozás nélkül utazhatnak egymás országainak területeire, nem kell ezentúl sem negatív koronavírusteszt, és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is. Szombaton pedig arról érkezett hír, hogy vasárnaptól mentesülnek a karanténkötelezettség alól a Németországból hazatérő magyarok.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon: