A kórházkiürítésről tett fel videót az MSZP, majd törölte

2020.06.07. 19:04 Módosítva: 2020.06.08. 17:14

Vasárnap délután jelentkezett közösségi oldalán egy videóval az MSZP, amiben a párt országgyűlési képviselője, Korózs Lajos Németh Athina mentőtiszttel beszélget a kormány által elrendelt kórházkiürítés állítólagos áldozatairól.

Frissítés: a videó már nem elérhető, és már nincs fent az MSZP közösségi oldalán sem. Ennek köze lehet ahhoz, hogy mint írtuk, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hétfő délben azt írta, hogy a nőnek nincs semmi köze az OMSZ-hez, de az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában sem szerepel.

Az MSZP szerdán azt írta: "amennyiben az ápolást végző nő valóban nem az, akinek állította magát, és ezzel félrevezette a nyilvánosságot, úgy azzal kárt okozott a hazai közéletnek és az MSZP-nek, ebben az esetben vállalnia kell a felelősséget." A párt közölte: "tény, hogy az MSZP a 2020. június 7-én feltöltött videóban egy konkrét esetet mutatott be, ahol egy elhunyt beteg családtagja arccal és névvel vállalta az elmondottakat. Tény, hogy a családtag elmondása szerint az a nő ápolta halála előtt az édesanyját, aki 2020. április vége óta a magyar sajtóban többször nyilatkozott, és szavahihetőségét senki nem vonta kétségbe. Tény, hogy az MSZP jóhiszeműen járt el a videó elkészítése során, annak levételéről az illusztrációként felhasznált vágóképek megtévesztő jellege miatt döntött. Az is tény, hogy a videóban sem az Országos Mentőszolgálat munkatársaira, sem egyetlen mentős dolgozóra nézve nem hangzott el negatív kijelentés" - írta a párt a közleményében.

A cikk korábbi címét (Úgy küldték haza a kórházból, hogy csak félig volt összevarrva a hasa) ennek megfelelően módosítottuk mi is.

A hétfői cikk folytatása: Mint a videóból kiderül, Németh Athina a kórházkiürítés idején bejelentette a Facebookon, hogy tíz hazaküldött beteg ellátásában segítséget tud adni. A tíz hazaküldött betegből tíz nap alatt kilencen meghaltak. A beszélgetésben három esetet idéznek fel.

Egy csepeli nőt a kórházból hívtak fel, hogy hozzák haza az anyját mentővel, ha tetszik, ha nem. Az idős beteg teljesen magatehetetlen volt, haza se szabadott volna engedni, már haldoklott. Hat nap után a rosszullét fokozódott, vissza kellett vinni a kórházba, ahol másnap meghalt.

Egy másik nő apját Budakeszire vitték haza, májdaganattal. Németh Athina kiment hozzá, és többek között azt tapasztalta, hogy a ráadott szűk pelenka alatt véraláfutások keletkeztek a beteg testén. Az idős beteg kézzel írott zárójelentése szerint a saját akaratából távozott az otthonába, csakhogy a férfi már három hete nem volt magánál. Németh Athina ottmaradt vele, míg el nem hunyt.

A mentőtiszt visszaemlékezése szerint volt olyan tumoros beteg – 58 éves nő –, akit szombati napon úgy küldtek haza, hogy félig volt csak összevarrva a hasa. Mikor ezt észrevette, Németh Athina felhívta az onkológiai sebészt, aki azt mondta, rögtön indul. Másfél óra múlva újra rátelefonált a sebészre, hogy már nem kell jönnie, meghalt a beteg.

Mint arról beszámoltunk, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) utasítása alapján április 15-ig kellett a kórházi ágyak minimum 60 százalékát szabaddá tenni, aztán a koronavirus.gov.hu-n az jelent meg, hogy április 19-ig tegyék szabaddá a kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának 50 százalékát, ami a „következő ütemben” 60 százalékra emelkedik. Ez összesen 39500 ágyat jelentett.

Miközben az utasítás hatására a kórházak rohamtempóban kezdték felszabadítani az ágyakat, a rokonok egyre kétségbeesettebben próbálták megoldani beteg hozzátartozójuk otthoni ellátását. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs április 15-i tájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy „újabb összefogásra van szükség” ahhoz, hogy a családtagok megértsék és segítsék a kórházak kiürítését, és otthon lássák el beteg rokonaikat, akik szerinte nem szorulnak kórházi ellátásra ezekben a nehéz napokban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport