Egy élet megtakarítását, 51 milliót loptak el csalók egy budapesti családtól

2020.06.08. 08:07

Szélhámosok áldozata lett egy olyan házaspár, akik egy egyre elterjedtebb csalási módszerrel lopták el a család évtizedeken át összespórolt 51 millió forintját - írja a 24.hu.

A házaspár a fiuknak keresett eladó lakást Budapest belvárosában, amikor egy VI. kerületi ingatlan hirdetésére bukkantak az egyik legnagyobb hirdetési portálon. Noha a Zichy Jenő utcában 30 millió forintért kínált, 88 négyzetméteres, felújított lakás ára már-már túlságosan kedvezőnek tűnt ahhoz, hogy igaz legyen, a család mégis felvette a kapcsolatot a hirdetővel.

Az ingatlan tulajdonosának testvéreként bemutatkozó férfi megnyerő stílusban adta elő, hogy a külföldön élő fivérének nincs már szüksége a lakásra, ezért adja el. Azt mondta, a férfi a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások okán húsvét előtt érkezik haza autóval Angliából, és akkor tudja megmutatni a lakást. Addig is e-mailen tud küldeni további fotókat a lakásról.

A fotók nem sokára érkeztek is, de nem csak azok. A levél egy számukra ismeretlen programot is tartalmazott, amire óvatlanul rákattintottak. Ez az AnyDesk nevű szoftver volt, amelynek segítségével távolról, közvetlenül fértek hozzá a csalók a házaspár számítógépének teljes tartalmához, köztük a gépen tárolt céges iratokhoz, elmentett felhasználónevekhez és jelszavakhoz. 

A megszerzett céges aláírási címpéldánnyal egyszerűen besétáltak a budapesti Westend bevásárlóközpont Telekom-üzletébe, és családi vállalkozás nevében igényeltek három új telefonkártyát, mondván, új készülékeket vásároltak, amikhez kisebb méretű SIM-kártyákra van szükségük. Sikerrel jártak, három új kártyát aktivált a Telekom a csalók számára, ezzel párhuzamosan mindhárom céges telefont lekapcsolták a hálózatról. A csalók kicserélték a SIM-kártyákat.

Húsvét után a házaspár tagjai munkába álltak, és beléptek internetbankjukba, ahol rémálomba illő helyzettel találták szembe magukat: számlájukról az összes pénz eltűnt, összesen 51 millió forintot utaltak el róla hat részletben számukra ismeretlenekhez tartozó bankszámlákra. 

(Lapszemlénk egy korábbi verziójában véletlenül egy másik, de hasonló csalási formáról írtunk, amiről szintén a 24.hu számolt be.)