Karácsony: Tállai nem értesült a gazdasági válságról, vagy nem tud számolni

2020.06.08. 16:45

Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált arra, hogy a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese azt állította, a számok cáfolják Karácsony szavait, és ő herdálta el a Lánchíd felújításához szükséges pénzt. A főpolgármester szerint Tállai András azt a nehezen vitathatót tagadja, hogy tulajdonképpen Budapest-adót vetnek ki, olyan költségvetést terveznek elfogadni, amelyben

a Fővárosi Önkormányzatnak juttatott működési támogatások és az előírt befizetés egyenlege negatív. Vagyis a Főváros »nettó befizetője« a központi költségvetésnek 2021-ben.

Karácsony úgy vélte: bár az államtitkár az elvonások mértékét megerősítette, a sarcolást beismerte, mégis azt állította, a főváros jobban járhat, mert nőhet az iparűzési adóból a bevétele. A főpolgármester szerint ez alapján három dolog lehetséges.

Vagy Tállai államtitkár nem értesült még a gazdasági válságról.

Vagy nem tud számolni.

Vagy nem olvasta saját minisztériumának, saját kormányának költségvetését.

Azt még Karácsony sem tudja, melyik a nagyobb baj, de az biztos, hogy az iparűzési adó bevételeket érdemben csökkenti a járvány miatti gazdasági válság, amit még a kormány is tud, ezért számol a költségvetésben a bevétel csökkenésével.

Ráadásul, ha a kormány hurráoptimizmus forgatókönyve valósulna is meg, vagyis jövőre már erősen növekedésnek indulna a gazdaság, a fővárosi iparűzési adóbevételek esetében ennek hatása nem jövőre, csak 2022-ben jelentkezne.

"A tény tehát valójában az, amit a költségvetési javaslat tartalmaz: Budapest nettó befizetője lesz az államnak, folytatódik az önkormányzatok kivéreztetése. Erre pedig az áll, amit korábban is mondott: ostoba, káros és szűklátókörű politika ez, a válságot nem kezeli, hanem mélyíti", tette hozzá a főpolgármester.  • Hírek
  • Hírek