Csak három új fertőzöttet regisztráltak, két idős beteg pedig meghalt

DMARC20200515110
2020.06.09. 08:37

Mindössze 3 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4017 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 2 idős, krónikus beteg, így 550 főre emelkedett az elhunytak száma, 2324-en pedig már meggyógyultak – közölte kedden a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap.

Az aktív esetek száma 1143.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 365 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 9523 fő van.

A hétvégi szünet után hétfőn ismét sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, amin Müller Cecília országos tisztifőorvos előbb ismertette az aktuális adatokat, majd arról beszélt, hogy 

a járvány vége felé haladunk.

Statisztikai bontás alapján az összes magyarországi fertőzött nagyobb része, 58 százalék nő, míg 42 százalék férfi, ami Müller szerint azért alakulhatott így, mert Magyarországon a nők magasabb kort érnek meg, mint a férfiak, és a vírus elsősorban az idősebb korosztályban jelenik meg.

Az országos tisztifőorvos ezután hosszasan beszélt a korosztály szerinti és heti lebontásokról, és arról, hogy Magyarországon a 10. héten jelent meg az első pozitív eset. A legtöbb új fertőzöttet (712 főt) a 15. héten regisztrálták. A legutóbbi, 23. héten már csak 122 új beteget találtak.

Kiss Róbert rendőr alezredes elismételte, hogy a magyar–szlovák és a magyar–osztrák határon június 5-én megszűnt a határellenőrzés. Az osztrák, cseh, német és szlovák állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarországra. Azonos megítélés hatálya alá esik az, akinek állandó lakhelye van Magyarországon, és ezt igazolja.

Az idősotthonok egészséges lakói egészséges hozzátartozók által már látogathatók, most pedig újságírói kérdésekre elmondták, hogy az a közeljövőben eltörölhetik a kijárási korlátozást, és azt is, hogy az operatív törzs figyeli a járványhelyzetet, és azt, hogy bevezetnek-e enyhítéseket a szabadtéri eseményekre. 

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép:  A Honvédkórház Sürgősségi Centrumának orvosa a koronavírusos betegek fogadására átalakított részlegen 2020. május 15-én. Fotó:  Mónus Márton / MTI )