Felmentette a bíróság Bayer Zsoltot

2020.06.09. 18:03 Módosítva: 2020.06.09. 21:00

Felmentette Bayer Zsoltot a Fővárosi Központi Kerületi Bíróság abban a becsületsértési perben, amelyet Nagy Blanka indított – írja a Népszava.

A lap felidézi, hogy 2018 decemberében a túlóratörvény miatti tüntetésen az akkor érettségi előtt álló lány is felszólalt a Fidesz politikája ellen, egy fertőző járványhoz hasonlítva a kormánypártot, amely lerabolja az országot.

Áder Jánosnak pedig azt üzente, hogy egy „bajszos fasz”, valamint hogy „álljon hátrébb eggyel, és bassza arcon magát”.

Bayer Zsolt az Echo TV-n „szerencsétlen nyomorult rohadt kis prolinak” és „igazi kretén barom állatnak" nevezte a fiatal lányt.

A kormánypárti revolvermédiában lejárató kampány indult Nagy Blanka ellen, az Origo, a Ripost, a Figyelő és a Lokál olyan valótlanságokat állított, hogy a tanuló több tárgyból bukásra áll, rengeteget hiányzik az iskolából, és lehet, hogy le sem fog érettségizni. Ezután a diáklány több pert megnyert a kormánymédiumokkal szemben, így milliós kártérítésre is jogosult.

A Népszava azt írja, a lány a bíróságon elmondta, odahaza, Kiskunfélegyházán gyakorlatilag kiközösítették a gimnáziumból, volt olyan pedagógus, aki közölte, nem akar egy tablón szerepelni vele. Iskolája, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium elhatárolódott tőle.

Bayer az utolsó szó jogán Nagy Blankához fordulva arról beszélt, hogy az „nem megy”, hogy valaki felszólal egy tüntetésen, majd utána fürdik a népszerűségben, a kormánykritikus média dicséretében, majd „pityeregni kezd”, ha bírálatot kap, hasonló stílusban, mint amit ő használt korábban. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten! – mondta Bayer.

A bíróság szerint azzal, ha valaki kiáll a nyilvánosság elé, és elmond egy beszédet, a közélet aktív szereplőjévé válik, és onnantól kezdve tűrnie kell a „kritikát”. Bayer Zsolt mondatai pedig beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába, és nem valósítottak meg becsületsértést.