Máté, Mirella
8 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Ipsos: Többen hordunk arcmaszkot, de bátrabban találkozunk másokkal

2020.06.09. 11:48

Országos mintán zajló online kutatást végzett az Ipsos közvélemény-kutató cég a koronavírus-járvány hatásairól, a korlátozások enyhítéséről.  A felmérés  ezer felnőttkorú magyar állampolgár megkérdezésével készült.

A felmérés eredménye alapján

  • dinamikusan növekvő arányban viselünk arcmaszkot,
  • ugyanakkor egyre bátrabban közlekedünk, és megyünk társaságba a mindennapokban.

A megkérdezettek 79 százaléka visel maszkot júniusban, ez növekvő tendenciát mutat májushoz és áprilishoz képest. Minden más védőintézkedés ugyanakkor csökkent az elmúlt két hónapban áprilishoz képest: a megkérdezettek 79 százaléka kevesebbszer mos kezet, mint áprilisban, és kevésbé is kerüli a tömegközlekedést vagy a személyes érintkezést a másik emberrel. 

Emellett a megkérdezettek 37 százaléka használ egész nap fertőtlenítőt.

A védőmaszk viselése különösen magas arányt mutat a fővárosban (87 százalék), ami a kutatás szerint azzal is szoros összefüggésben van, hogy Budapest lakossága használ legnagyobb arányban tömegközlekedést.

Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap) Forrás: Ipsos
Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap) Forrás: Ipsos
Fotó: Balazs Kovacs
  • A megkérdezettek 88 százaléka mondta azt, hogy a koronavírusnak tartós hatása lesz a világgazdaságra.
  • A magyar közvélemény optimista a gyógymód feltalálásával kapcsolatban: az áprilisi 62 százalék helyett mostanra 70 százalék biztos benne, hogy a gyógyszeripari társaságok hamarosan kifejlesztik a koronavírus járvány elleni vakcinát.

A lakosság bizalma fokozatosan csökken a kormányzati szervekkel, a helyi vagy nemzetközi hatóságokkal, és a televíziós hírekkel szemben, míg a közösségi médiában elérhető koronavírusos tartalmakat egyre hitelesebbnek ítélik meg. Mindezekkel együtt továbbra is a tudósok, virológusok, valamint a WHO a legmegbízhatóbb információforrások, korosztálytól függetlenül. A közösségi oldalaknak és a tévéknek a szakmunkás képesítéssel rendelkezők hisznek leginkább, a diplomások a WHO-tól, a helyi egészségügyi hatóságoktól és a tudomány képviselőitől informálódnak.

Mennyire tekinti megbízható forrásoknak az alábbiakat a koronavírussal kapcsolatos információkat tekintve? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap) Forrás: Ipson
Mennyire tekinti megbízható forrásoknak az alábbiakat a koronavírussal kapcsolatos információkat tekintve? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap) Forrás: Ipson
Fotó: Balazs Kovacs

A járvány miatt állásukat ideiglenesen vagy tartósan elvesztő aktív munkavállalók aránya a legfrissebb becslés szerint 7 százalék, azaz 330 ezer embert meghaladó. A március óta tartó leépítések a női munkavállalókat továbbra is nagyobb mértékben sújtják, 9,3 százalékuk adta ezt a választ (szemben a férfiak körében mért 5,2 százalékkal), de ennél is magasabb, 10 százalék feletti érték mérhető a fiatal, 30 év alatti munkavállalók körében.

(Ajánlókép: Aradi László / Index)