Karácsony: Maradjon az önkormányzatoknál a gépjárműadó, de csak útfelújításra lehessen költeni

HUS 9215
2020.06.09. 14:28

Karácsony Gergely javaslatcsomaggal megy a kormány elé, miután egyeztetett a kerületi polgármesterekkel – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Úgy fogalmazott: a jövő évi költségvetés súlyos megszorítócsomag nemcsak az önkormányzatoknak, hanem az általuk képviselt embereknek, a lakosságnak is. Karácsony elmondta, hogy amennyiben a tervezett változtatásokat, az elvonásokat a kormány fenntartja az önkormányzati ciklus végéig, úgy nem az a kérdés, hogy csődbe megy-e a fővárosi önkormányzat, hanem hogy melyik évben.

Javaslatának legfontosabb pontjai a következők:

  • Vonja vissza a kormány a gépjárműadó elvonását az önkormányzatoktól, ugyanakkor ha visszakapják ezeket a forrásokat, címkézzék fel, és csak célzottan az útfelújításokra lehessen felhasználni. Amennyiben ez nem történik meg, semmilyen forrásuk nem lesz erre sem a kerületeknek, sem a településeknek.
  • A szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adó miatt, aminek összegét országos szinten a négyszeresére emeli a kormány, azt kéri Karácsony, hogy a fővárosi közösségi közlekedésből kieső jegybevételeket kompenzálja a kormány a járvány idején, idén, és vélhetően jövőre is. „Csak a 3-as metró szakaszán több ember utazik, mint a MÁV teljes vonalain" – mondta Karácsony, majd megjegyezte, hogy a MÁV utasonként hússzor akkora támogatást kap, mint az önkormányzat a saját utasaira. A főváros esetében a jegybevételek drámai mértékben visszaestek, a BKK szakemberei 20-30 milliárd forint közé teszik a bevételkiesés összegét.
  • Vonják be az önkormányzatokat a járvány miatt érkező EU-s támogatásokról szóló döntésekbe.
  • A főváros nem támogatja az óriásplakátok építményadóval való sújtásának eltörlését.
  • Karácsony az állami tartozásokra is fel kívánja hívni a figyelmet, mint amilyen a kukaholding tartozása az FKF felé.
  • Az Index kérdésére Karácsony elmondta, hogy az egységes budapesti taxitarifáktól egyelőre nem kívánnak eltérni, de minden gazdasági szereplő véleményét kikérik a kérdésekben. „Én személy szerint azt gondolom, hogy kell gesztusokat tennünk a taxistársadalom felé.” A gellérthegyi sikló egy új turisztikai lehetőség lenne, megépítése mellett számos érv szól, de ezt még át kell beszélniük.
  • Karácsony az Euronews kérdésére elmondta azt is, hogy olyan helyzet elé kerül az önkormányzat a megszorításokkal, hogy minden beruházását jobb, ha elfelejti. „Ezt a helyzetet nem tudjuk elfogadni. [...] A kormánynak kell átgondolni, hogy a válság kellős közepén pont az önkormányzatokat kell-e megszorítania. Mondjuk a bankadó mértéke egy rendkívül szerény összeg ahhoz képest, amit az önkormányzatoknak kell fizetniük a jövő évi költségvetés szerint.”
Karácsony Gergely sajtótájékoztatója

(Borítókép: Huszti István / Index)