Kásler: A kormány figyelmet fordít a pedagógusbérek folyamatos emelésére

2020.06.09. 11:07

„Rendkívül nagyra becsülöm a magyar pedagóguskart, akik gyakorlatilag egy hétvége alatt átálltak a digitális oktatásra. Rendkívül nagy teljesítmény volt. Én úgy ítélem meg, hogy a gyerekek, a szülők és a pedagógusok is élvezték az előnyeit, és nagy a tömeges igény, hogy a későbbiekben is legyen ilyen típusú oktatás” –  mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy újabb alákérdezős interjúban a dolgozószobájából arra a kérdésre, hogyan értékeli az idei tanévet, a diákok és a tanárok teljesítményét.

A miniszter ezután azt is hozzátette: az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban sok száz vélemény érkezett be különféle pedagógus-szervezetektől, és „sikerült egy olyan bázistartalmat kialakítani, ami ötvözi magában az európai értékeknek a nemzeti identitás kérdéskörének legfontosabb elemeit, valamint rendkívül korszerű ismereteket ad át, így például a digitalizációt”.

Kásler szerint függetlenül a járványhelyzettől, „a kormány figyelmet fordít a pedagógusbérek folyamatos emelésére”. 

A miniszter örül annak, hogy a Fidesz máshogy áll hozzá a pedagógusbérekhez, mint a 2008-as válságnál a Gyurcsány-kormány.

Arról Kásler nem beszélt, de a tanárok és diákok legutóbb télen tüntettek Magyarországon a béremelések és a terhek csökkentése mellett. A különböző szakszervezetek ugyanis hónapokig tárgyaltak a kormánnyal a pedagógusok béremeléséről és a munkaterhek csökkentéséről, de a Pedagógusok Szakszervezete szerint a kormányban nincs elég politikai akarat az oktatás problémáinak megoldására.

Kásler ezután az egészségügyi online felhőről beszélt, ami a betegek kórtörténetét tartalmazza online. A miniszter szerint „ez az egyik legbiztonságosabb adatbázis Magyarországon”, ebben van benne minden adat egy adott betegről, például ha valaki karambolozik Szombathelyen, de Nyíregyházán él, nem kell elrohanni egyik helyről a másikra a papírokért, hanem meg lehet nézni az adatait az interneten. Terápiás protokollok és irányelvek is vannak benne, amit az orvos a leletek alapján meg tud nézni, és tudni fogja, mit csináljon.

(Ajánlókép: Bődey János / Index)

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!