Gyógyszerészi Kamara: A gyógyszerész nem tejfölárus, hanem egészségügyi szakember

2020.06.09. 06:51

A gyógyszerész nem tejfölárus, és ezzel nem a tejfölárusokat akarom megbántani. Nem kereskedők vagyunk, hanem képzett egészségügyi szakemberek

– reagált a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a 24.hu-nak arra, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt üzente a gyógyszerészeknek, azért nem kapják meg a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást, mert „egyébként is azt tették, amit a járvány nélkül is tettek volna”. 

Hankó Zoltán szerint „nemcsak a pénzről van szó, hanem arról, hogy most hirtelen alapvető dolgokat, a gyógyításban betöltött szerepünket kérdőjelezik meg. Ez nagyon komoly csalódást jelent, hiszen az volt a kommunikáció, hogy minden egészségügyi dolgozó megkapja, eszünkbe sem jutott volna, hogy minket nem tekintenek annak.”

Kásler a döntést azzal is indokolta, hogy az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak, és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi. Hankó minderre korábban úgy reagált, „sajnos” lehet, igaz, hogy a tulajdonosok közel egyharmada külföldi, de ez azért van, mert hiába van meg a jogszabályi keret ahhoz, hogy a patikák többségi gyógyszerészi tulajdonként működjenek, „évek óta hiába kéri a tárcától az ilyen irányú intézkedéseket”.

Az idei bevételekről az elnök úgy nyilatkozott a lapnak, hogy az első hetekben megugrott a forgalom, az emberek bevásároltak immunerősítőkből, vitaminokból, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentőkből, lázcsillapítókból. De ezt aztán erőteljes visszaesés követte, az adatok szerint a 2019 hasonló időszaka alatt volt a gyógyszertárak forgalma. „Az ágazati átlagbér eleve a nemzetgazdasági átlag alatt van. És a megnövekedett betegforgalom sem feltétlenül jár megnövekedett bevétellel, hiszen gyakori, hogy a beteg »csak« egészségügyi szaktanácsot kap.

Ráadásul a fokozott terhelést olyan időszakokban kellett állniuk a gyógyszertárak dolgozóinak, amikor még nem volt teljeskörűen kialakítva a megfelelő védekezés sem az egészségügyi szolgáltatóknál, sem a lakosságnál. Azért ne felejtsük el, hogy a gyógyszertárakba is többnyire beteg emberek járnak."

Az Emmi végül hétfőn azt mondta, a kórházi gyógyszerészek és gyógytornászok megkapják az egyszeri juttatást, ami Hankó szerint körülbelül ötszáz dolgozót érint, „nagyon helyesen, ők konkrétan a kórházak területén dolgoznak. És kimaradt mintegy tizenkétezer, gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész és szakasszisztens az ország egész területén”.