Maruzsa: Az iskolaőrök majd visszatartják a bántalmazókat

2020.06.09. 17:27 Módosítva: 2020.06.09. 20:35

A pedagógusok bántalmazását meg kell szüntetni, minden szóba jöhető eszközzel fel kell lépni ellene, hogy a tanárok nyugodt, biztonságos körülmények között végezhessék munkájukat – mondta a köznevelési államtitkár kedden a parlamentben, az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges törvénymódosítási javaslat vitájában.

Maruzsa Zoltán az előterjesztés legjelentősebb elemének az iskolaőri rendszer megteremtését nevezte.

A javaslat elfogadásával az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 köznevelési és szakképzési intézményben, ott, „ahol a rend fenntartása ezt igényli.”

Az iskolaőrök rendszerét jelenleg kizárólag állami intézményekben vezetik be, ahol ezt az intézményvezetők kérik. A kormány azt várja, hogy az iskolaőrök jelenléte növelni fogja a tanárok és a tanulók biztonságérzetét, visszatartó erőt fog jelenteni a bántalmazóknak – mondta az államtitkár.

A törvényjavaslat (aminek szövegét pdf-ben itt olvashatja) azt mondja ki, hogy az iskolaőr „kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy”, aki közfeladatot ellátó személynek minősül, és rendőrségi alkalmazott lesz. Az iskolaőrök egyenruhát, szolgálati igazolványt és jelvényt kapnak, az egyenruhájukon fel lesz tüntetve az iskolaőr szó. Az iskolaőrök „intézkedési és kényszerítő eszköz-alkalmazási jogosultsága csak a nevelési, oktatási
intézmény területére terjed ki tanítási időben” – olvasható a tervezetben.

Iskolaőrök ott tevékenykedhetnek majd, ahol erről a rendőrség és az iskola megállapodik. Az iskolaőrök jogosultak lesznek igazoltatni, felvilágosítást kérni, helyszínt biztosítani, dolgokat elvenni vagy visszatartani, valamint „tevékenység abbahagyására” felszólítani. Az iskolaőrök

A KÉNYSZERÍTŐ ESZKÖZÖK KÖZÜL AZ ALÁBBIAKAT ALKALMAZHATJÁK: TESTI KÉNYSZER, VEGYI ESZKÖZ, RENDŐRBOT ÉS BILINCS.

A törvényjavaslat kiterjeszti a büntethetőség alsó korhatárának 14-ről 12 évre leszállítását a hivatalos személyek, közfeladatot ellátó személyek és a támogatóik elleni erőszak esetére is (eddig emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, rablás, kifosztás és terrorcselekmény volt 12 éves kortól büntethető).

Benne van a törvényben, amit már korábban beharangozott a kormány: ha egy tanköteles korú vagy azt a kort betöltve továbbtanuló gyereket/fiatalt a bíróság bűnösnek mond ki, de nem ítéli szabadságvesztésre, a családja 12 hónapra elveszíti az úgynevezett iskoláztatási támogatást, vagyis a családi pótlékot. Emellett ezentúl ha a bíróság egy fiatalkorút elítél, akkor „a bűnügyi költség a fiatalkorú gondozásáért felelős nagykorú személyt is terhelheti”, olvasható a törvényjavaslatban.