Bruce Willist kéri két LMP-s, hogy ellenezze a Hell cégcsoport tatai luxusszállodájának tervét

2020.06.09. 14:03 Módosítva: 2020.06.09. 21:20

Bruce Willisnek írt levelet két LMP-s politikus kedden. Ungár Péter országgyűlési képviselő és Kendernay János, a párt társelnöke a Hell cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. sokat vitatott tatai luxusszálloda-beruházására akarta felhívni a színész figyelmét, aki a Hell Energy Csoport globális és hazai reklámarca.

Ahogy arról korábban már többször is írt az Index, a tatai Öreg-tó partján húzná fel a legújabb 120 szobás luxusszállodáját az Avalon.

Az LMP-s politikusok azt írják levelükben, hogy a tervezett beruházás „súlyos ökológiai pusztításokhoz vezethet” a környéken civilek és szakértők egybehangzó állítása szerint is.

Ungárék arra kérik a színészt, hogy a környezetvédelem ügye mellett elkötelezett hírességként szólaljon fel a tervezett beruházás ellen, és álljon ki a tatai Öreg-tó természeti értékeiért.

Műemlékvédelmi és természetvédelmi szakemberek is ellenzik

Az Avalon tervezett beruházása ellen szintén szerdán szólalt fel az ICOMOS-nak, a műemlékvédelem nemzetközi szakmai civil szervezetének magyar biztossága. Közleményükben azt írják, hogy 

a túlméretezett szállodaépítési program megvalósulásával Tata történeti településképében helyrehozhatatlan, súlyos kárt okozna.

Az állásfoglalás szerint a táji, természeti környezet és a barokk történeti település összefonódásának legkiválóbb példája Tata. Az Öreg-tó, a vár, az Esterházy-kastély és parkja, a műemlék Lóistálló és természeti környezete, a vízimalmok sora és a történeti kertként elsők között védett, Cseke-tó partján fekvő Angol-kert egy nagy egységbe szervezett, összefüggővé komponált, páratlan táji, történeti együttest alkot. „Ez az egész tájjal összhangban megjelenő együttes és a történeti település összefonódása olyan kimagasló európai kultúrtörténeti érték, ami méltán hozott hírnevet és elismerést városának” – írják.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága „a helytől és környezetétől elütő tömegű és formavilágú tóparti szállodai beruházás előkészítésének, tervezésének azonnali leállítására” és „a káros építés megakadályozására” szólította fel a döntéshozókat.

Korábban, a látványtervek nyilvános bemutatása után a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is arról írt, hogy az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi jelentőségét veszélyeztetheti a védett terület tervezett beépítése:

mind az esetleges építkezés révén, mind a jövőbeli üzemeltetésből adódóan olyan mértékű fény- és zajhatások, forgalmi hatások és a természeti környezet igen összetett sérülése várható, amelynek következtében a Tatai Öreg-tó nemzetközi jelentősége és Tata világszinten elismert példamutatása is megkérdőjelezhetővé válna.

A szálloda megépítését korábban aláírásgyűjtéssel és népszavazási kezdeményezéssel is megpróbálták megakadályozni helyi civilek, ellenzéki pártok és ellenzéki képviselők is, akik attól tartanak, hogy a tó a elveszítené a hangulatát.

A koronavírus miatt nem lehetett tüntetni, és a népszavazási kezdeményezés is megakadt, miközben a képviselő-testület egyetértésére sem volt már szükség a döntéshozatalban. A járvány miatt bevezetett különleges jogrenddel  a város fideszes polgármestere, Michl József egy személyben dönthet , és már korábban határozott is arról, hogy kiemelt fejlesztési helyszínként kezeli a tópart érintett részét.

Frissítés: Megkérdeztük az Avalon Center Kft-t is arról, hogy mit szól a beruházó a Bruce Willisnek címzett levélhez, illetve az ICOMOS és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület állásfoglalásához.

Szeretném azt hinni, hogy Magyarországon politikai erők, politikai haszonszerzés céljából nem hátráltatnak szándékosan egy értékteremtő beruházást, amely Tata városának  hosszútávon számos turisztikai lehetőséget nyújt. A tervezés során a mindenkori környezetvédelmi jogszabályokat vettük figyelembe és a hatóságokkal maximálisan együttműködve dolgozunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy beruházás csak akkor lehet sikeres, ha az a helyi lakosság tájékoztatásával és a környezeti szempontok figyelemebe vételével zajlik, ahogy erre kiváló példa a miskolctapolcai Avalon Park, amely Európa legjobb parkhotelének címével büszkélkedhet

- nyilatkozta Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezetője. A cég a szakmai szervezetek kiállására ugyanakkor nem reagált.