Polgármester: Engedély nélkül, tiltott területre állították fel az óriáskereket Velencén

2020.06.09. 13:22

Nem tudott arról a város önkormányzata, hogy a Velence Korzó területére óriáskereket emelnek, és nem is járulnak ehhez hozzá, több okból sem – közölte a város hivatalos Facebook-oldalán a polgármester, Gerhard Ákos. A bejegyzés szerint sem az önkormányzatnak, sem a jegyzőnek nincs a birtokában dokumentáció az óriáskerék létesítéséről, működtetéséről, nem ismertek számukra az üzemeltetésért felelős személyek, és a működtetés részletei sem.

„Az esetleges üzemeltető nem vette figyelembe Velence Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Helyi Építési Szabályzatról szóló 19/2012.(VI.19.) önkormányzati rendeletében foglaltakat, amely szerint a Velencei-tó partvédművétől mért 30 méteres védősávon belül a település sziluettjét megváltoztató, 5 méternél magasabb építmény nem építhető" – írja.

Hozzáteszi: „A tegnapi napon helyszíni bejárásra került sor, amelynek során felhívtuk a Korzó üzemeltető képviselőjének figyelmét, hogy az óriáskerék telepítésének helye feltöltött terület."

Az óriáskerék működtetésével kapcsolatban nem vállalnak felelősséget, és annnak üzemeltetéséhez nem járulnak hozzá. Végezetül megjegyzi: bíznak abban, hogy nem lesz szükség hatósági intézkedésre.

Az óriáskerék tulajdonosa, Tonté László az Indexnek elmondta, hogy ők még télen elsőként az önkormányzathoz fordultak az engedélyeztetés miatt, de akkor azt az információt kapták, hogy a Velence Korzót kell ezzel keresniük.

Fel is kerestem őket télen, aztán elkezdtünk egyezkedni, jött a járványhelyzet, majd miután az enyhítés kezdődött, újrakezdtük. A kft.-vel megegyeztünk, leszerződtünk, múlt hét kedden pedig elkezdtü a telepítést, és most láttuk mi is a Facebook-oldalon ezt a kiírást. Van rá telepítési engedély, műszaki is, bérleti szerződésünk is van, de nem értjük az egészet.

A tulajdonos és üzemeltető elmondta, hogy tudomása szerint az érintett területre önkormányzati engedélyre (az északi parttal ellentétben) nincs szükség, mivel a területet bérlő kft. adja ki az oda vonatkozó engedélyeket. 

Úgy tervezi, hogy noha nem lenne kötelező, szerdán beviszik az önkormányzatba a műszaki dokumentációt, a szerződéseket, „hogy legyen meg nekik is."