Éjjeli vonatdudálásoktól hangos egy XIII. kerületi környék

2020.06.10. 15:20

A XIII. kerületi Kerekes és Palóc utca környékén rendszeresek a vonatdudálások éjfél és hajnali 5 között, ez korábban egyáltalán nem volt jellemző, vonat is lényegesen ritkábban közlekedett - írta az Indexnek az egyik olvasó azután, hogy a MÁV-tól hiába próbálta megtudni, mi áll a dudálások hátterében, csak annyit: a Nyugati pályaudvar felújítása miatt terelik arra a vonatokat.

A MÁV az Index megkeresésére közölte, hogy a vasúttársaság - saját forrásból - mintegy 4 milliárd forintot fordít idén a ceglédi vonal pályahálózatának karbantartására, hogy kevesebb legyen a műszaki hiba, pontosabbak legyenek a vonatok. A vasúttársaság közleménye szerint ezzel naponta több mint 30 ezer utas közlekedését teszi kiszámíthatóbbá és kényelmesebbé. A Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújításával egy időben, május közepén megkezdődtek az előkészítő munkák a pályaudvar és a városligeti vasúti elágazás (Kacsóh Pongrác úti felüljáró) közötti szakaszon. A munkavégzés a Nyugati pályaudvar felől indult el, így többek között az említett Kerekes és Palóc utcák felé halad a kivitelezés.

A MÁV szerint a munkálatok és a pályaudvar korlátozott kapacitása miatt át kellett szervezni a vonatok közlekedését.

A Városligeti elágazás és Rákosrendező felől érkező vonatoknak jellemzően hajnaltól késő estig, általában 1-1,5 percre meg kell állniuk, amikor sűrűbb a forgalom.

A dudálásokat a MÁV azzal indokolta lapunknak, hogy egyrészt a vasúti hatósági előírások miatt elinduláskor kötelező rövid kürtjelzést adni a biztonságos továbbhaladás érdekében. Másrészt a munkaterületek mellett elhaladó vonatoknak is röviden dudálniuk kell, hogy a vágányok között dolgozók észleljék a járművek érkezését, és ne történjen baleset.

"A következő fázisban, június 20-tól augusztus végéig módosul a menetrend, és ezzel együtt a technológia, ezért kevesebb vonatnak kell megállnia Rákosrendezőnél és a Városligeti elágazásnál, így csökken a kürtölések száma is. A zajterheléssel járó munkavégzés és a kürtjelzések miatt a környéken élők megértését és türelmét kéri a vasúttársaság" - írta a MÁV a válaszában.

A kerület egy másik környékén is dudaszó keserítette meg a minap a lakók életét, de ott nem vonat, hanem egy aszfaltfelszedés munkálatai miatt a munkagépek dudálgattak, mert nem találtak egyszerűbb kommunikációs formulát.