Hermina
15 °C
27 °C

Péntektől szabad az átjárás Horvátországba

2020.06.10. 08:49

Újra megnyílhat a magyar–horvát határ, így már nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Horvátországba utaznak – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán közösségi oldalán. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szijjártó Péter a videójában azt közölte, hogy a horvát és a magyar miniszterelnök kedden telefonbeszélgetést folytatott egyebek mellett a határnyitásról.

Elmondta: a számok azt jelzik, hogy a közép-európai országok jól védekeztek, sikerült kontroll alatt tartani a koronavírus terjedését, ami lehetőséget teremt az óvatos nyitásra. „Márpedig számunkra a magyar emberek életének és egészségének megvédése az első számú szempont, ugyanakkor mivel a magyar emberek kifejezetten fegyelmezetten viselkedtek az elmúlt hetekben és hónapokban a világjárvány magyarországi csúcspontjának időszakában, lehetőségünk van arra, hogy a korábbi korlátozásokat feloldjuk” – hangsúlyozta a miniszter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya az Index kérdésére elmondta: ezt azt jelenti, hogy

Az onnan nyaralásból hazatérő magyar állampolgároknak sem kell kéthetes karanténba vonulniuk péntektől.

Müller Cecília országos tisztifőorvos egy hete még azt jelentette ki, hogy a nyaralóknak kötelező a karantén.

Szijjártó hozzátette, már korábban megnyitották a határt Ausztria, Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Szerbia felé, és egyik határnyitás sem okozott negatív fordulatot a vírus terjedésében. Így péntektől a magyar és a horvát állampolgárok is korlátozásoktól mentesen utazhatnak a két országba mind a hét közös határátkelőhelyen. Szijjártó Péter azt kérte az emberektől, hogy utazás előtt a helyi járványügyi intézkedéseket, illetve szabályokat minden esetben vegyék figyelembe.