MSZP a videójukban nyilatkozó álmentősről: Ha nem az, akinek mondta magát, vállalja a felelősséget

2020.06.10. 18:26 Módosítva: 2020.06.10. 19:35

Amennyiben az ápolást végző nő valóban nem az, akinek állította magát, és ezzel félrevezette a nyilvánosságot, úgy azzal kárt okozott a hazai közéletnek és az MSZP-nek, ebben az esetben vállalnia kell a felelősséget.

Ezt írta szerdán az MSZP Korózs Lajos képviselőjük videójára hivatkozva. Arról van szó, hogy Korózs Lajos interjút készített egy Németh Athina nevű nővel a kormány által elrendelt kórházkiürítés áldozatairól. A nőről az MSZP-s politikus is azt mondta, mentőtiszt, de a nő is úgy beszélt magáról, mint mentős. De a vasárnap nyilvánosságra hozott videó olyan sok ellentmondással volt tele, hogy azt a párt végül mindenhonnan törölni próbálta.

Azóta se derült ki, hogy valójában hol és miként dolgozott vagy dolgozik a nő, mégis egy csomó helyen nyilatkozott az elmúlt időszakban. A botrány kitörése után Korózs Lajos azt mondta, a nő sose állította, hogy az OMSZ alkalmazásában állna. Korózs szerint riportalanya egy mentős magáncégnél dolgozik mentősként, a járvány ideje alatt pedig szabadidejében vállalta el, hogy a kórházkiürítéseknél segít.

Kedd délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma bejelentette, hogy rémhírterjesztés miatt büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, az MSZP-s videó miatt. Azt írták, hogy 

A MENTŐSKÉNT NYILATKOZÓ NŐRŐL KIDERÜLT, HOGY SEM AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT, SEM A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓI KAMARA, SEM AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓKÖZPONT NYILVÁNTARTÁSÁBAN NEM SZEREPEL, SŐT AZ ÁLTALA MEGNEVEZETT SZAMARITÁNUS MENTŐSZOLGÁLAT IS HATÁROZOTTAN CÁFOLTA, HOGY A HÖLGY VALAHA IS DOLGOZOTT VOLNA NÁLUK.

Szóval van egy olyan MSZP-s közreműködéssel készült videó, amiben egy magát az egészségügyben dolgozónak bemutató nő arról beszélt, a kórházkiürítés idején tíz hazaküldött betegből tíz nap alatt kilencen meghaltak. A beszélgetésben három esetet idéztek fel.

Az MSZP szerdai közleményében azt írják, „tény, hogy az MSZP a 2020. június 7-én feltöltött videóban egy konkrét esetet mutatott be, ahol egy elhunyt beteg családtagja arccal és névvel vállalta az elmondottakat. Tény, hogy a családtag elmondása szerint az a nő ápolta halála előtt az édesanyját, aki 2020. április vége óta a magyar sajtóban többször nyilatkozott, és szavahihetőségét senki nem vonta kétségbe. Tény, hogy az MSZP jóhiszeműen járt el a videó elkészítése során, annak levételéről az illusztrációként felhasznált vágóképek megtévesztő jellege miatt döntött. Az is tény, hogy a videóban sem az Országos Mentőszolgálat munkatársaira, sem egyetlen mentős dolgozóra nézve nem hangzott el negatív kijelentés.”