Nyomoz a rendőrség a budakalászi városvezetés pénzügyei miatt

2020.06.11. 08:41

Budakalászon tanácsadói megbízások és év végi jutalmak miatt vizsgálódik a rendőrség, írja a 24.hu. A lap szerint ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Váci Rendőrkapitányság két olyan ügyben, amely a tavaly ősszel megválasztott, a fideszes vezetést leváltó budakalászi önkormányzathoz köthető.

Az egyik ügy az, amiről az Index számolt be elsőként. Az önkormányzat józan paraszti ésszel elég furcsának tűnő módon osztogatta a jutalmakat, több százezret adott olyanoknak, akik épp akkor álltak munkába, és a városvezetők bizalmasaiként, barátjaiként mutatták be őket. Erről még akkor azt közölte az önkormányzat, hogy összesen 47-en kaptak jutalmat, közülük két kolléga novembertől folyamatos munkaviszony mellett áthelyezéssel került a budakalászi önkormányzathoz.

"Az ő jutalmazásukat az indokolta, hogy áthelyezésük miatt korábbi munkahelyeiken nem részesülhettek az éves munkájuk után járó elismerésben. Mivel gyors munkába állásuk a város érdekeit szolgálta, esetükben fontosnak tartottuk a kompenzációt". Azt is hozzátették, hogy az új városvezetés nem vett fel jutalmat, elődjeivel ellentétben.

A másik ügy a 24.hu szerint külsős, tanácsadói szerződésekről szól. A lap azt írja, miközben Göbl Richárd polgármester és a két alpolgármester, Forián-Szabó Gergely és Nagel István is társadalmi megbízatásként vállalta a posztot jóval bruttó 400 ezer forint alatti fizetésekért, addig Péterffy Gáborral, jelenlegi polgármesteri kabinetvezetővel és a szintén külsősként kezdő, majd jegyzői pozícióban dolgozó Deák Ferenccel bruttó 800 ezer forintos havi szerződést kötöttek még tavaly.

A 24.hu-nak erről azt mondta Péterffy, hogy "a választások eredményeként társadalmi megbízatású vezetői lettek Budakalásznak. Polgármesterünk gyakorló orvos, két alpolgármesterünk pedig közgazdász munkája mellett látja el a városvezetői feladatokat. Ez indokolta egy teljesen új munkaszervezési rend kialakítását az amúgy sem egyszerű átadás-átvételi folyamat mellett. A rövid idejű tanácsadói megbízásokra emiatt volt szükség".

A határozott idejű külsős megbízások az idén lejártak, írja a 24.hu, Péterffy Gábor január 31-ig volt Budakalász külsős kommunikációs szakembere, február 1. óta a polgármesteri kabinet vezetője, immáron teljes munkaidős állásáért szintén bruttó 800 ezer forintos illetményt kap.

Deák Ferenc január 19-ig volt külsős megbízott, január 20. óta ő Budakalász jegyzője, teljes munkaidejű foglalkoztatottként havi bruttó 800 ezer forintért. A posztra 29-en jelentkeztek, végül a polgármester szomszédjának pályázata lett a befutó.  • Tippek
  • Lakáshitel