Koronavírus: meghalt két idős beteg, 1051 aktív fertőzött van itthon

DBZOL20200604015
2020.06.12. 08:38

Tizennégy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4053 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt két idős, krónikus beteg. Ezzel 555 főre emelkedett az elhunytak száma, 2447-en pedig már meggyógyultak

– számolt be pénteken a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Az aktív fertőzöttek száma 1051 fő.

Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 290 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük húszan vannak lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos online beszámolóját, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: a KSH friss adataiból az látszik, hogy az év első négy hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest 6,4 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás, a csökkenést pedig az influenza kisebb aktivitásának tudják be a szakemberek.

Az aktuális adatokat is ismertette, emellett kérdésekre is válaszoltak, amikből kiderült, hogy:

  • A június 15-én nyitó könyvtárakban a könyveket nem szükséges fertőtleníteni, de a távolságtartás szükséges.
  • Nem jelenthető ki, hogy a járvány megszűnt, jelenleg is vannak kisebb mozgások a számokban.
  • Az idősklubok látogathatók, itt is szükséges megtartani a védőtávolságot. Müller azt kérte, hogy a fenntartók tegyenek ki kézfertőtlenítőket. A klubokat csak egészséges emberek látogassák.
  • A kórházparancsnokok várhatóan a veszélyhelyzet megszűnése után is maradnak, a készletek felhasználását továbbra is ellenőrzik például.

Elmondták azt is, hogy az egészségügyben dolgozók a hatályos kormányrendelet szerint csak minisztertől kapott külön engedéllyel hagyhatják el az országot (katonákkal, rendvédelmi dolgozókkal egyetemben), várhatóan a veszélyhelyzet megszűnése után ezt a korlátozást feloldják majd.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

A baltomore-i Johns Hopkins Egyetem szerda déli adatai szerint eddig több mint 7,3 millióan fertőződtek meg az új típusú koronavírussal világszerte. A halálozások száma meghaladja a 417 ezret, a gyógyultak száma pedig megközelíti már a 3,5 milliót.

A legtöbben (több mint kétmillióan) az Egyesült Államokban kapták el a koronavírust, ezt követi Brazília (kb. 770 ezer fővel), majd Oroszország (kb. 490 ezer fő), végül az Egyesült Királyság, 290 ezret meghaladó fertőzöttszámmal

(Borítókép: Egy ápoló védőfelszerelésben egy beteg pulzusát méri a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fõvárosi Szent János Kórházban 2020. június 4-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)